fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka – Borbás Kert

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 19.

Családi gazdaság kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának egyik jelöltje a Borbás Kert

 

Borbás Kert

 

Ez a munka ezzel jár: A Sárvíz völgyében, a Velencei-tó déli részén és Somogyban már 30 éve foglalkozik biológiai alapú és a konvencionális gyümölcstermesztéssel Borbás Edit. Gazdaságának mai formáját már ő alakította ki, de sokat köszönhet Remsei Jánosnak is, aki évekkel ezelőtt generációváltás gyanánt tapasztalatai mellett további épületekkel és földterülettel segítette Edit munkáját. A ma már 80 hektáros családi gazdaságban szamócát, cseresznyét, sárgabarackot, őszibarackot, meggyet, szilvát, datolyaszilvát, almát, körtét, birset és homoktövist termelnek. A gyümölcsök jórészét értékesítés előtt fel is dolgozzák, hűtőházzal, korszerű gépeikkel, válogató gépsorral, mobil gyümölcslégyártó gépsorukkal, szárító ill. aszaló gépeikkel bérmunkát is vállalnak.

 

Borbás Edit
Borbás Edit

 

Ezeket az ültetvényeket sem kíméli a klímaválság szeszélyes időjárása, a sárgabarackfáik jó részét idén már pótolni kell, de tudják, „ez a munka ezzel jár”. A gyümölcstermelő gazdászoknak meggyűlik a baja a munkaerőhiánnyal is, hiába biztosítanának szolgálati lakást és magas, minőségen alapuló teljesítménybérezést, nagyon kevés magyar ember vállalja a mezőgazdasági munkát.

A birtok Edit férjének, gyermekeinek és keresztfiának is ad munkát, a fiatalok már az iskolákban is ezt a szakmát választották, így a generációváltás tovább folytatódik a gazdaságban.