fbpx

Mezőgéppiac: robbanást jósol a bank

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 16.

Szinte elképzelhetetlen összegeket költ a mezőgéppiac automata eszközökre, berendezésekre. Öt éven belül pedig a dupláját fogjuk – állítja egy holland, agrárhitelezéssel is foglalkozó bank.

 

mezőgéppiac

Lassan minden területen alkalmazzák az automatákat (Forrás: Horizont Média/archív)

 

2025-re 2-szerese

Jelenleg a világ mintegy 6,2 milliárd eurót (azaz csaknem 2,2 billió forintot) költ mezőgazdasági célú automata gépekre: szántóföldi, fejő- és etetőrobotokra, autonóm traktorokra, drónokra, illetve az ezekhez szükséges adatelemző hard- és szoftverekre. Az ABN AMRO bank szerint amennyiben ebbe a körbe számítják az időjárás-megfigyelést, precíziós permetezést végző berendezéseket is, akkor ez a horribilis szám a következő 5 évben megduplázódhat.

 

mezőgéppiac

Olcsóbb, terhelhetőbb, precízebb, mint az ember

 

Marha nagy szelet

A legerősebben növekvő szegmens az adatelemzés, a szoftverek és a kapcsolódó szolgáltatások szállítóit foglalja magában – írja a profi.co.uk. Részben a mesterséges intelligencia technológiájának fejlődéséből adódóan csak ez a szegmens várhatóan 2030-ra meghaladja az egymilliárd euró bevételt. Mindebből a hatalmas tortából (csekély területi kiterjedése ellenére) a világ egyik legkorszerűbb és legpotensebb mezőgazdasága, a holland 11 százalékot szel majd magának. Ez elsősorban a szarvasmarhatartás technológiái, a fejési és etetési automatikus apparátusok miatt van-lesz így. Ennek megfelelően a robotizálás üteme is gyorsul majd a holland mezőgazdasági és agritech-szektorban (az idei 715-ről 2030-ra 2,5 milliárd euróra nőhet).

 

mezőgéppiac

0-24-ben dolgozhat, akár ültetvényeken is (Fotó: SITIA/AgricultureRobot)

 

Ember helyett

A robotizációt és általában a gépesítést az erős (mező)gazdasággal rendelkező régiókban a munkaerőhiány és a mind drágább munkaerő is kényszeríti. Emiatt szélesebb körben alkalmaznak betakarító és talajvizsgáló (páratartalom, minőség stb.) robotokat, drónokat, amelyek révén csökkenthető az emberimunka-alkalmazás. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet a szák keresztmetszetekre: az új technológiák hatékony működtetése nagyfokú képzettségek vár az alkalmazottaktól.