fbpx

Fagykár a szántóföldön – Tanuljunk egymástól!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 március 23.

Az idei év tavasza kísértetiesen hasonlít a tavalyi évhez, fagyok és aszály sújtja a kalászosokat.

 

fagykár

 

A fagy hatására az állományok, fajtától függően kisárgultak, növekedésük megállt. Az őszi búzák és árpák esetében is több fajtánál tapasztalható a növekedés leállása, elfagyott levélvégek megjelenése. A búzafajták között a stresszhatások esetében a fajtaérzékenység különböző lehet.

 

 

Szántóföldi növényi kultúrákban fagykár esetén, az új levélzet minél gyorsabb kifejlődéséről kell gondoskodni. Az új levélzet kifejlődését Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez.

 

 

A KáPé Réz olyan speciális lombtrágya, amelyek a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését és növeli a sejtfalak vastagságát), ezáltal erősíti a növények ellenálló képességét a gombabetegségekkel szemben. A fitoalexinek olyan mikrobaellenes anyagok, melyeket a növény a gombafertőzésre adott válaszként termel és segítségével a növény a behatoló mikrobák növekedését gátolva védi meg magát. A KáPé Réz bokrosodás végén, szárba indulás kezdetén történő felhasználásával a sejtfalak megvastagodnak és ezáltal nő a növény szárszilárdsága is.

 

További anyagok fagykárokról.