fbpx

Vemhes tehénnél abortusz lehet a patavágásból!

Írta: Kohout Zoltán - 2021 március 01.

Több mint kétszer akkora esélye lesz az abortusznak, ha a pata nyírását a vemhesség utolsó hónapjában végzik el. A mezőgazdasági állattartásban csaknem 1,5 millió tehén kezelési adatai alapján jutottak erre az eredményre.

 

tehén

 

4 vagy 8 héttel előbb – nem mindegy

Bár a pata nyírása körültekintő és látszatra az állat kíméletes kezelését biztosító körülmények között történik, így is megterhelő a tehén számára. Amikor az állatot a nyíróba terelik, ott a mellkasa és a hasa alá kötött hevederekkel függesztik fel. Ez azonban nyomást okoz a tehén belső szervein, beleértve a méhet is. A stressz és a méhre gyakorolt ​​külső nyomás együttese növelheti az abortusz kockázatát a vemhesség utolsó 4 hónapban nyírt teheneknél. Ezt állapította meg a dániai Aarhusi Egyetem Állattudományi Tanszékének vezető tudósa. Peter T. Thomsen szerint a terhesség vége előtti utolsó 4 hétben megnyírt teheneknél 2,4-szer nagyobb volt az abortusz esélye. Az összes terhesség 1,24 százaléka vetéléssel végződött a terhesség utolsó harmadában. Az ikerterhességnél nagyobb volt az abortusz esélye, mint egy borjú esetén. A vizsgálatba bevont összes tehén szűk egyharmadát az ellés vagy az abortusz előtti 8 hétben megnyírták. Ekkor tapasztalták, hogy a vemhesség utolsó hónapjában nyírt teheneknél 2,4-szer nagyobb volt az abortusz esélye, mint azon állatoknál, amelyek patáját legalább 8 héttel a vemhesség vége előtt kezelték.

 

Kíméletesen az állattal!

A szakma egyes képviselői egyelőre nem kezelik tényként, hogy a pata nyírása a közvetlen oka lenne az abortuszoknak. Ám a nagy és átfogó adatanyag alapján vélhetően máris érdemes alaposan mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, a vemhesség késői időszakában lévő állatok patanyírásáról döntenek az állattartók. Amennyiben ez elkerülhetetlen, a nyírás közben célszerű a tehénnel a lehető legkíméletesebben kell bánni, például egyszerre csak egy lábat emelni annak érdekében, hogy korlátozzák a méhre gyakorolt ​​fizikai nyomást.