fbpx

Tehén-vécé: pisilni hív a díjnyertes rendszer

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 29.

Ha azt hinnénk, nincs már hová fokozni a mesterséges tehén-telepi beavatkozásokat, akkor íme!

 

Kevesebb ammónia

A szarvasmarhatartó-telepeken különféle megoldásokkal próbálják elérni a szilárd és hígtrágya mielőbbi szétválasztását. Minél előbb megtörténik ez a folyamat, annál olcsóbb és hatékonyabb a rendszer, például annál kevesebb a képződő ammónia – és az ebből eredő plusz ráfordítási igény (beavatkozás, szellőztetés, energia-felhasználás stb.) is.

 

tehen vizelet

 

Ösztönzi, gyűjti, elválasztja

Ebből indult ki a Hanskamp CowToilet, amikor kifejlesztette vizeletrendszerét tejelő tehenek számára. A „tehénvécében” működő automatika rendszere a tehenet vizelni hívja úgy, hogy a tehén természetes idegi reflexét használja fel a művelethez. Egy a tehén tőgye fölé elhelyezett eszköz azt a pontot stimulálja az állat testén, ami a tehenet vizelésre ösztönzi.

A kiáramló vizeletet a CowToilet tartályába gyűjtik, azonnal kivonják, és onnantól természetesen külön tárolják. Ennek eredményeként a szilárd és a híg trágya már a forrásnál különválasztható. Így csökken az állatok légterébe jutó ammónia mennyisége is.

 

tehen vizelet
Vizelésre készteti, gyűjti és elkülöníti a hígtrágyát (Fotó: hanskamp.nl)

 

Díjazták

A CowToilet arany innovációs díjat nyert az EuroTieren (a rangos európai szakmai rendezvényt idén online rendezték meg). A rendszert már tesztelik is hollandiai tesztfarmokban, méghozzá a fejőroboton. A Wageningen University & Research az idei évtől kezdve teszteli az innovációt a Leeuwarden-i Tejtermés Campuson. A CowToilet 2021 második felében lesz elérhető a holland piacon.

Forrás: hanskamp.nl