fbpx

Kutatás-fejlesztési és innovációs központ hárommilliárdból

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 04.

Kísérleti üzemet és laboratóriumot is magába foglal a kutatás-fejlesztési és innovációs központ, melyet a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. több mint hárommilliárd forintból épít.

A tejkutatás Mosonmagyaróvárral szervesen összefüggő fogalom, mely így marad a következő évszázadban is – mondta Nagy István agrárminiszter az alapkőletételnél.

 

Mezőgazdaság, kutatás-fejlesztés, innovációs központ
Az új központ háromszor nagyobb a jelenleginél, komplexebb szolgáltatásokat tud majd nyújtani
(Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

Országos viszonylatban egyedi intézmény

Az agrárágazatban, a mezőgazdaságra épülő élelmiszeriparban meg kell tudni felelni a folyamatosan és gyorsan változó igényeknek, egyebek mellett az élelmiszerek iránti igénynek.

Az agrárminiszter szerint divatból, egészségügyi változás miatt, vagy egyéb más dolog miatt, de a lehető leggyorsabb válaszokat kell adni a mezőgazdaság e szegmensében is, mert aki a leggyorsabban reagál a kihívásokra, az lesz piacvezető. Ehhez a tudás, az innováció és a kutatás nélkülözhetetlen.

 

Az intézet fontos identitáspontja a városnak

Az új központ, amely a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. székhelye is lesz majd, háromszor nagyobb a jelenleginél, és komplexebb szolgáltatásokat tud majd nyújtani a tejipari és a biológiai kutatás-fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások, a kereskedelem és a termelés területén. Ez a fejlesztés a város, a térség és az ország javát is szolgálja – mondta Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere.

 

Az intézet nagy múlttal rendelkezik, 118 éves

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora azt emelte ki, hogy a 118 éves intézet – amely az egyetem gazdasági társaságaként működik – mára nemzetközi szinten is elismert munkát végez.

A tejtermelés és a tejgazdaság az elmúlt években az egész agráriumhoz hasonlóan sokat lépett előre, de két területen még szükséges fejleszteni.

„Önellátottságunk nem éri el a száz százalékot, pedig minden adottságunk megvan rá”- mondta a rektor.

Még ma is sok tejtermelő gazdaság csak a támogatásoknak köszönhetően életképes, vagyis a fenntarthatóság és a versenyképesség területén fejlődniük kell.

 


Mezőgazdaság, kutatás-fejlesztés, innovációs központ
Az új központ 1550 négyzetméter alapterületű lesz
(Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

Az építés januárban kezdődött, jövő év júliusában fog elkészülni

Az új központ 1550 négyzetméter alapterületű lesz, a cégnek 104 alkalmazottja van – mondta Kocsis Róbert, az intézet ügyvezetője.

A fejlesztésre azért volt szükség, mert a Lucsony utcai épületet kinőtték, emellett modernebb eszközökkel tudják majd kiszolgálni az ügyfeleiket a mikrobiológia, az analitikai és a molekuláris biológia területén. További működési területet is kiszolgál az majd a központ: termékfejlesztéshez és oktatáshoz egyaránt biztosít helyszínt.

A beruházás finanszírozására 294 millió forint kormányzati támogatást nyertek, 2019-ben egyedi kormánydöntéssel 2,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre, emellett hitelt vettek fel.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc