fbpx

Közel 1000-rel lazítunk

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 28.

A JYMPA altalajlazítók híresek erős felépítésükről, relatív könnyű vontathatóságukról. Megbízhatóságukra a legjobb példa a gazdák százainak részéről érkező bizalom a gép mellett, melyet a lazító megvásárlásával fejeztek, fejeznek ki

A lazító használata száraz időjárás esetén hasznos. Amennyiben lazítás után sok a tél végi, tavaszi csapadék, úgy az be tud szivárogni a talajba, onnan a növények később felvehetik.

A lazító alkalmazása száraz, aszályos időszakokban egyértelműen lehetővé teszi a hagyományos forgatásos művelés kiváltását, mellyel a talajszerkezetre gyakorolt kedvező hatás mellett, üzemanyagot és értelemszerűen pénzt lehet megtakarítani.

Figyelembe véve például a 2007-es vagy a tavalyi aszályos évet, sok helyen azt tapasztalhattuk, hogy az ekét be sem veszi a talaj, illetve az amúgy is száraz talajt nem előnyös tovább szárítani, a fölösleges talajforgatással. Az ez évi igen csapadékszegény tavaszi időjárásra tekintettel az idén sem lesz ez másként.

 

Az altalajlazító használata nem csak a szántóföldi kultúrákban hasznos, hanem a zöldség- és gyümölcstermesztés esetén is.

Egy lazítás után például a sárgarépa szép formájú lesz, gyökere könnyen hatol a mélyebb talajrétegek felé.

Szőlő, gyümölcs ültetvényekben „a lazítás, és a gyökerek megszaggatása után a növények úgy megindulnak mintha nagy mennyiségű tápanyaggal trágyáztam volna a földet, a szomszéd rá is kérdezett, mit adtam a növényeknek.” – mesélte egyik ügyfelünk.

A Jympa lazítót a gazdák „könnyű húzásúnak tartják”, mely a kések „V˝ elrendezésének és íves kialakítású késszárnak köszönhető.

A „V” elrendezésnek nagy előnye, hogy nem torlódik fel a talaj úgy a késszárak közt, mint a sorba egymás mellé helyezett késeknél, ezért is könnyebb a vontatás.

Az előre felé ívesen görbülő kések könnyű talajba hatolást eredményeznek valamint a traktort belehúzzák a talajba, így az jól át tudja vinni a teljesítményét a vontatásba.

Nagy átlagban elmondható, hogy az üzemanyag-fogyasztás a hasonló körülmények között végzett mélyszántáshoz képest jelentősen alacsonyabb.

A munkagép teljesítmény igényét a különböző talaj-, terep- és erőgépadottságok együttese határozza meg.

Jól demonstrálja ezt az is, hogy nem egy partnerünk az SJ 3-5 típusú három késes lazítót 80 LE-s MTZ-vel is tudja 50 cm-es művelési mélységen dolgoztatni, de ugyanehhez a munkához más területeken akár extrém esetben 120 LE is szükséges lehet.

Mivel a SZEGÁNA Kft. hosszú ideje forgalmazza a Jympa lazítókat, országosan közel 1000 eladott gépnek köszönhetően bőven rendelkezünk partnerekkel az ország egész területén, így mindenkit arra bíztatok, hogy keresse üzletkötőinket, akik készséggel segítenek a megfelelő erőgép-munkagép kapcsolat kiválasztásánál.

 

A Jympa lazítókról néhány partnerünk véleményét, tapasztalatát az alább olvashatja.

Bacsa Ferenc, Mindszent. Talaj típusa: közepesen kötött, kötött.

Géptípus, évjárat: JYMPA SJ 3-5 R4 (3 késes).

2007. Traktor, munkamélység: Landini Legend 145, 50 cm.

Tapasztalat, vélemény:

A traktorteljesítmény a fent említett mélység esetén megfelelő, inkább túlméretezett. A traktor 5 késes lazítóval is boldogulna, de az általa művelt 80 ha területhez ez a lazító is elegendő.

A lazító nagyon könnyen húzható. Az üzemanyag fogyasztás alatta marad a szántáskor mértnek, ami a kötött talajokon 18-20 l/ha. Eddig 50 ha-t lazított a géppel, de a művelőrészek kopása jelentéktelen volt.

A lazító munkájával elégedett. Tapasztalata és javaslata az, hogy aki ilyen eszköz vásárlásában gondolkodik, mindenképpen rögtörő hengert is vegyen hozzá.

Az előnyösebb a talaj visszazárása és a következő munkaműveletek végzése szempontjából is.

 

Schrammel Zoltán, Enying. Talaj típusa: közép kötött.

Géptípus, évjárat: JYMPA SJ 5-7 (5 késes), 2006.

Traktor, munkamélység: JD 6620 traktor 138 LE, 50 cm.

Tapasztalat, vélemény:

Évente kb. 100 ha területet lazít a géppel, papucsok és kopó élek cseréjére még nem volt szükség, azokat élkefémmel hegesztették fel. A gabonatarlót rövid tárcsás művelést követően lazítózzák meg. 7-8 km/h sebességgel üzemeltetik a gépet. 12-15 l/ha üzemanyag-fogyasztás mellett elégedetten üzemeltetik.

 

Séllei Gábor, Dévaványa. Talaj típusa: általában erősen kötött, agyagos, néhol szikes.

Géptípus, évjárat: JYMPA SJ 7-9 (7 késes), 2007.

Traktor, munkamélység: RÁBA 250 ikerkerékkel, kb. 45-50 cm.

Tapasztalat, vélemény:

A traktorteljesítmény a fent említett mélység esetén megfelelő a 7 késhez.

Tapasztalata miatt, miszerint az ő területein azonos munkaszélességnél nagyobb késosztással tud jobb munkaminőséget elérni, ezért 5 késsel használja a lazítót.

A gép kiválasztásánál fontosnak tartotta, hogy annak munkaszélessége minimálisan megegyezzen a traktor szélességével.

Könnyű húzásúnak tartja a lazítót. Ezt elsősorban a kések ˝V˝ elrendezésének tulajdonítja.

Azt tapasztalta, hogy a traktor egy ha-ra vetített üzemanyag fogyasztása ennél a lazítónál közel azonos a hasonló körülmények között végzett mélyszántáséval.

Kb. 450 ha-on gazdálkodik, melyből évente kb. 200 ha területet lazít. A kopó alkatrészek még nem voltak cserélve.

Véleménye szerint kb. 350-400 ha-ig megfelelőek. Összességében elégedett a géppel és annak munkájával.

 

Nagy Márk

Szegána Kft.