fbpx

Októberben lesz Budapesten a Víz Világtalálkozó

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 24.

Budapest, 2013. április 23., kedd (MTI) – A Víz Világtalálkozót október 8. és 11. között rendezik meg Budapesten, amely a második félév egyik legjelentősebb diplomáciai eseménye lesz Magyarországon – mondta Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium uniós ágazati politikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek kedden Budapesten.

Az esemény szervezői kedden a Vidékfejlesztési Minisztériumban adtak tájékoztatást a Magyarországon működő nagykövetségek munkatársai számára a rendezvényről.

A tájékoztatón mintegy 40 ország képviseltette magát.

A Külügyminisztérium helyettes államtitkára jelezte, hogy az Áder János kezdeményezésére létrejött fórumon októberben várhatóan Budapestre érkezik az Egyesült Nemzetek Szervezete legtöbb tagállama és számos nemzetközi szervezet képviselője.

A víz ugyanis olyan természeti kincs a világban, amely minden ember, így minden állam számára az egyik legfontosabb érték.

 

Októberben lesz Budapesten a Víz Világtalálkozó

 

Magyarország többek között ezért is vállalkozott a Víz Világtalálkozó megrendezésére.

Baranyai Gábor szerint az ország jelentős vízgazdálkodási tapasztalatai is indokolják, hogy helyt adjon egy ilyen rendezvénynek, együttműködési platformot teremtve a közös globális tevékenységre ezen a területen.

A helyettes államtitkár közölte: a tanácskozáson – amelyet a tudományos, az ifjúsági, a civil és az üzleti területek bevonásával kívánnak megrendezni .

Egyebek mellett szó lesz az ivóvíz- és szennyvízkezelés, az integrált vízgazdálkodás, valamint a vízügyi irányítás, beleértve a kapacitásbővítés nemzetközi együttműködési lehetőségeiről.

 

Emellett a találkozón résztvevők megvitatják a zöldgazdaság nyújtotta lehetőségeket is.

Különös tekintettel a vízgazdálkodási célok megvalósítására, valamint a szóban forgó területek finanszírozási lehetőségei is terítékre kerülnek.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a tiszta víz az emberi lét olyan alapvető feltétele, amely nélkül három-négy napnál tovább nem lehet élni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a világ vízkészletének 97,2 százaléka sós víz, csupán a fennmaradó hányad az édesvízkészlet.

Az édesvízkészleteknek is csupán mintegy a harmada használható fel az emberiség számára, mivel az édes víz döntő hányada jég formájában található.

Az államtitkár szerint ezért rendkívül fontos a vízkészletek és általában a természeti környezet megóvása.

A mostani tájékoztatón Szlovénia természeti értékeit egy plakátkiállításon mutatták be.

Illés Zoltán jelezte, hogy Darja Bavdaz Kuret, Szlovénia magyarországi nagykövete a tanácskozást üdvözölve külön is megemlítette a Dráva védelmének fontosságát, és annak a négy országnak – Ausztria, Horvátország, Magyarország és Szlovénia – felelősségét, amelyen a folyó áthalad.

Ezzel a magyar környezetügyért felelős államtitkár is egyetértett.

 

 

MTI 2013. április 23.