fbpx

8,1 millió forint bírság

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 22.

A téli ünnepkörre koncentrált, szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen 8,1 millió forint bírságot szabtak ki – tudta meg szerkesztőségünk Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárának tájékoztatójából.

 

Szilveszter 2020

A szokásos ünnepi kirakodó vásárok elmaradtak (Fotó: MTI/ Mónus Márton)

 

Az ünnepi asztalra kerülő ételek alapanyagai képezték az ellenőrzések tárgyát

Elsősorban olyan gasztronómiai termékeket vizsgáltak, amelyek karácsonykor és szilveszterkor keresettek, így például húst (friss, főtt és pácolt húsokat), virslit, szaloncukrot és pezsgőt. Az ellenőrzések alá vontak köre szűkebb volt az előző évekhez képest, ugyanis a pandémia miatt a szokásos karácsonyi vásárok, rendezvények elmaradtak, a vendéglátóipari egységek csak korlátozott nyitvatartással, elvitelre üzemeltek/üzemelnek.

A termékek zöménél érzékszervi -, 176 esetben laboratóriumi vizsgálat is történt. Ez utóbbiak megoszlása: 38 esetben darált diót; 41 esetben mákot; 20-20 alkalommal pedig virslit, bejglit és kókuszreszeléket ellenőriztek.

 

A dió drága és problémás is

A dió vizsgálatánál szerezték a legrosszabb tapasztalatot: a 38 ellenőrzött tételből 12-nél találtak problémát. Ezek közel 50%-a importtermék volt (származási országok: Ukrajna, Egyesült Államok, Moldova). Mivel a termék majd egyharmada nem felelt meg az előírásoknak, az államtitkár elrendelte a dió célellenőrzését.

 

Szilveszter 2020

A karácsonyi és szilveszteri termékek a vizsgálat középpontjában (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

A koreai konyha akár jó is lehetne

A téli szezonális ellenőrzésen 649 vendéglátóhelyet vizsgáltak. A legkirívóbb eset egy Komárom-Esztergom megyében található koreai vendéglátóhely volt, ahol 136 jelöletlen terméket találtak, ezért annak működését felfüggesztették.

Erdős Norbert elmondta, hogy a következő szezonális ellenőrzés április környékén, „húsvéti témában” várható.

Forrás: MTI