fbpx

Megeszi-e az egér a poloskát?

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 28.

Készül az első magyar rágcsálótérkép, még bárki beleszólhat. „Sokk a rovar”Facebook-oldalt működtető Bábolna Bio Kft. a poloska térkép után most a rágcsálókat akarja megjeleníteni hazánk térképén.

Októberben 14 ezren töltötték ki azt a kérdőívet, amelyből a cég megrajzolta az országos poloskatérképet. A Magyarországon különösen az elmúlt években elterjedt invazív címeres poloskák már a haszonnövényekben is mérhető kárt okozhatnak – hívtuk fel a figyelmet cikkünkben.

 

 

Az egerek és a patkányok nemcsak a ház körül okoznak kellemetlenséget

Veszélyes betegségeket is terjeszthetnek, és akár jelentős a gazdasági kárt is képesek okozni az agráriumban a rágcsálók. Ezért most őket vette célkeresztbe a Bábolna Bio kérdőívével.

Eddig idehaza csak a patkányok elterjedtségéről gyűjtöttek részlegesen adatokat. Rendszeresen és hosszabb ideje jellemzően csupán néhány nagyobb településen készült erről felmérés. Évtizedes, részletes idősorok egyedül Budapestről állnak rendelkezésre.

A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozók tudják, hogy az egerek és patkányok közegészségügyi veszélyt jelentenek. Komoly károkat is tudnak okozni, így ellenük akkor is folyamatosan védekezni kell, ha vizuálisan nem tapasztaljuk jelenlétüket.

 

Felmérés a hazai elterjedés megrajzolásához

A felmérésben való részvétellel most mindenki segíthet abban, hogy pontos kép rajzolódhasson ki arról, hogy a patkányok és egerek hol és mennyire terjedtek el Magyarországon.

Az ellenük való szakszerű, szisztematikus védekezést is segítheti az országos lefedettség felvázolása.

A kérdőív elérhető és kitölthető a Sokk a rovar Facebook-oldalán. A kérdőívhez kapcsolódó nyereményjáték sorsolása december 03-án lesz, erre alapozva feltételezhető, hogy november végén zárják a kérdőívet.

Forrás: Bábolna Bio Kft. tájékoztatója