fbpx

Tudásközpont Hálózat a Timac AGRO szervezésében

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 07.

A Timac AGRO 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatát, melynek elsődleges célja a tápanyag-utánpótlás jelentőségének és kiaknázatlan lehetőségeinek bemutatása.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mezőgazdaságban is rendszerszintű gondolkodásra van szükség. A termesztéstechnológia minden elemére azonos figyelmet kell fordítanunk, nem hanyagolhatjuk el egyiket a másik rovására, mert ez súlyosan visszaüthet a többi eredményességére is. Különösen igaz ez az optimális tápanyag-utánpótlásra, amit nem pótolhatunk jó fajtával, vagy jó növényvédelemmel.

A magyarországi tápanyag-kijuttatási gyakorlat leginkább a három makroelem (nitrogén, foszfor, kálium) kijuttatására koncentrál. A mezo- és mikroelemek pótlása széleskörben nem elterjedt, a talajok tápanyagtartalmát és a növénykultúrák igényeit egyszerre figyelembe vevő technológia megtervezése pedig még ritkább. Ennek a szemléletmódnak a megváltoztatása hívta életre Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatunkat. Célunk bemutatni, hogy az tudatos tápanyag-utánpótlás rövid és hosszútávon egyaránt eredményesebb, mint a hagyományokon alapuló, ugyan azon tápelemeket kijuttató gyakorlat.

Az utóbbi évekre visszatekintve egyre gyakoribbá váltak a szélsőséges időjárási tényezők, amelyekre felkészülni lehetetlen, mégis nagyban meghatározzák a termelés eredményességét. A 2018/19-es idény kezdetén a szeptembertől április végéig elhúzódó aszály jelentősen befolyásolta az őszi vetésű kultúráink fejlődését, bokrosodását, de e mellett remek lehetőséget is biztosított számunkra. Ennek hatására vontuk be kísérleteinkbe a cirok és tritikálé kultúrákat, melyek jobban ellenállnak az ilyen, és ehhez hasonló viszonyoknak, opciót adva ezzel a szélsőséges körülmények között termelő gazdáknak.

A májusi országos csapadék számunkra is felfrissülést hozott, de a hónap végére leesett mennyiség a mi területeinken is telítette a talajt. Ennek hatására Nagybajomban nagyobb vízfoltok alakultak ki, az ezzel járó stresszt a növény lassan képes kiheverni, rosszabb esetben kihatással van a teljes tenyészidőszakra és így a hozamra is. Ilyenkor tudnak nagy segítséget nyújtani a Timac AGRO növénykondicionáló termékeinek: lehetővé teszik a szorult helyzetből történő gyors kilábalást, hogy azok rövid idő leforgása alatt ismét optimális ütemben tudjanak fejlődni. Tekintse meg Ön is, milyen lehetőségeket rejtenek magában technológiai megoldásaink!

Kövesse Facebook oldalunkat, hogy első kézből értesüljön a legfrissebb hírekről, vagy keresse fel Timac AGRO szaktanácsadóját!

www.facebook.com/TimacAGROHungaria