fbpx

„Szakmakóstoló hét” országszerte

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 14.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén nyáron az egész országra kiterjesztve szervezi meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményeit.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Képzési Igazgatósága a tavalyi sikeres, első ízben Bács-Kiskun megyében megtartott program után idén nyáron június 17-e és július 19-e között az egész országra kiterjesztve, 18 agrárszakképző intézmény bevonásával szervezi meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményeit.

A köztestület által szervezett programsorozat elnevezése könnyen magyarázható. „Szakma”, mert az egyhetes pályaorientációs program során a résztvevő diákok több, az agráriumhoz, az állattartáshoz, a növénytermesztéshez, az élelmiszeriparhoz, a falusi vendéglátáshoz kapcsolódó szakmunka szakképesítéseivel elmélyülten ismerkedhetnek meg; „kóstoló”, mert az említett szakképesítések munkafolyamataiba, alapvető fogásaiba kóstolhatnak bele.

A NAK a kezdeményezéssel az agráriumban mutatkozó munkaerő-piaci igényekre ad választ. A „Szakmakóstoló hét” a köztestület által már hagyományosan az őszi, egynapos rendezvénysorozat kiegészítéseként jön létre, így is népszerűsítve a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákat elsősorban az 5-7. osztályos tanulók és szüleik körében. A rendezvény a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezi előtérbe, ahol a tanulók kipróbálhatják a munkafolyamatokat a duális képzésben résztvevő gazdálkodók bevonásával.