fbpx

Kétharmadot meghaladó részvétel a NAK országos küldöttgyűlésén Gödöllőn

Írta: - 2014 április 30.

Kétharmadot meghaladó részvétel a NAK országos küldöttgyűlésén GödöllőnBudapest, 2014. április 29., kedd (MTI) – A részvételi arány meghaladta a kétharmadot, ugyanis 228 küldött regisztrált kedden Gödöllőn, a Szent István Egyetem (SZIE) aulájában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlésén – közölte az eseményt követően a NAK az MTI-vel.

A tájékoztatás idézi Győrffy Balázst, a NAK elnökét, aki kijelentette: a köztestületnek az idén is meg kell felelnie a folyamatosan növekvő elvárásoknak „a felelősség, a tudás és határozottság szellemében”.

A küldöttgyűlés egyhangúlag elfogadta az alapszabály módosítását a tagdíjfizetéssel kapcsolatos változtatásokról. Ennek értelmében a kamarai tagdíj 2014-ben nem változik, marad a 11 tagdíjfizetési osztály és a sávosan növekvő, 2000 forinttól egymillió forintig terjedő tagdíj.

De a regisztrált termelő szervezetek a tagjaiktól felvásárolt termés nettó árbevételét a tagdíj alapjából levonhatják. A tagdíjbevallás elektronikusan történik. Erről a kamarai tagok postai úton értesítést kapnak. A múlt évre érvényes bevallás hibás elkészítése miatt nem alkalmaznak szankciót, ám ettől az évtől már automatikusan regisztrálják az esetleges büntetést.

Emellett az alapszabály módosításával vált lehetővé, hogy a helyi földbizottsági feladatokat – ideiglenesen – a NAK megyei elnökségei veszik át. Döntéseiket minden esetben a Területi Agrárgazdasági Bizottságok (TAB) vezetőségének véleménye alapján hozzák.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara küldöttgyűlése elfogadta új Üzleti Etikai Szabályzatát is. Ez az uniós normákkal is harmonizáló kódex rögzíti, hogy ami jogszerűtlen egyben etikátlan is, továbbá a megkötött szerződéseket teljesíteni kell. A kamara tagjától elvárható, hogy csak olyan feladat teljesítésére vállaljon kötelezettséget, amelyre képes, és a piac illegális szereplőivel ne szerződjön – tartalmazza a tájékoztatás.

MTI 2014. április 29.