fbpx

Bemutatkoztak Magyarországon a BC Intézet kukoricahibridjei

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 október 31.

A horvátországi székhelyű Bc Intézet 120 éves fennállásának ünneplése évében büszkén prezentálta BC hibridkukorica-kínálatát, 2017. szeptember 12-én Kocsola község határában, ahol a házigazda Róna Kft. jóvoltából négy hibridet tekinthettek meg a gazdálkodók.

A Bc Intézet Növénynemesítési és -termesztési Rt. székhelye Horvátországban, Rugvicében található; a kutatás-fejlesztés mellett növénytermesztéssel és értékesítéssel is foglalkozik. A vállalat 1987 óta végzi sikeresen tevékenységét, és mostanra Horvátország egyik vezető kukoricanemesítő cégeként jegyzik. A kukorica mellett őszi-tavaszi búza- és árpa-, tritikálé-, zab-, illetve tönkölynemesítési programmal is rendelkeznek. Palettájuk füvekkel, takarmánynövényekkel és olajnövényekkel (szója, őszi káposztarepce, napraforgó) egészül ki. Jelenleg a világ 18 különböző piacára exportálnak.

BC hibridek a szántóföldön

A szakmai napon a Róna Kft. területén négy hibrid került bemutatásra. A FAO320 éréscsoportú Alibi lófogú hibridet a szemek gyors vízleadása és kitűnő korai növekedés jellemzi. Jól tolerálja az időjárás hektikusságát, átlagos szemszáma 14-16. Az erős szárral rendelkező BC406 (FAO410) lófogú kukorica kicsivel magasabbra nyúlik, mint az Alibi. Horvátországban 2014-ben és 2015-ben is az egyik legjobbnak bizonyult, holott az egyik esős, a másik pedig nagyon száraz év volt. A Thriller magas és stabil szemhozamot biztosít, kiváló szárazságtűrő képességgel rendelkezi, a BC478 hibrid pedig 16-18 szemet hoz egy sorban.

Horvátországból származunk, 1991-ben jöttünk át Magyarországra, és itt is mezőgazdasággal foglalkozunk. Anno Horvátországban már termesztettük a BC hibrideket, így jól ismertük a cég palettáját. Itt, Magyarországon most először végeztünk próbavetést. Eddig az a tapasztalatom, hogy mind a négy hibrid gyönyörűen fejlődik, kiváló a stressztűrő-képességük, de a hozam, illetve a nedvességtartam még várat magára. Ha eredményekben is hozzák a szintet, akkor mindenképp nagyban is szeretném termeszteni e hibrideket – nyilatkozta Börcsök Zoltán, a Róna Kft. ügyvezetője.

Egy éve alakult meg a magyarországi BC Intézet Kft., melynek ügyvezetője Molnár Krisztián.

Jelenleg hárman képviseljük a céget Magyarországon, de sok külsős szakmai partnerrel, segítővel dolgozunk együtt. Most szeretnénk kiterjeszteni az üzletkötői hálózatunkat. Magyarországon 13 helyen 5 hibriddel folynak a teszteléseink, de összesen 9 hibridet szánunk majd a magyar termőtalajokra kínálatunkból. A mai premierrel az a célunk, hogy minél több gazdálkodó jelentkezzen, és próbálja ki hibridjeinket. Szeretettel várjuk a teszteléshez kedvet érző magyar termelők jelentkezését az [email protected] e-mail címre. Szeretnénk, ha mindenki a saját körülményei között tenne próbát hibridjeinkkel, ezáltal kézzelfogható visszajelzéseket kapnánk mi is a palettáról – foglalta össze az ügyvezető.

A BC Intézet törődik a környezettel és a kukoricaszemek felhasználójának egészségével is, ezért az új kukoricahibridjeik, de a többi BC-fajta megteremtése során is kizárólag hagyományos nemesítési módszereket használnak, ami azt jelenti, hogy kínálatuk GMO-mentes. Hozzáértő csapatuk azon dolgozik, hogy a termelők számára a legjobb BC-hibrideket állítsák elő.

Kalmár Nárcisz