fbpx

Feldman Zsolt: kiegyensúlyozott fejlődés várható a magyar állattenyésztésben

Írta: - 2014 november 12.

Feldman Zsolt az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában kiemelte: az állattenyésztés és a hozzá kapcsolódó iparágak egyik legnagyobb nemzetközi rendezvényeként számon tartott vásár azt mutatja, hogy a világ és Európa állattenyésztése rendkívül erős, lendületesen fejlődő, innovatív ágazat. A magyar állattenyésztésnek így éles nemzetközi versenyben és gyorsan változó technológiai környezetben kell helytállnia.

A kormányzat számára az állattenyésztés a foglalkoztatottságot és a hozzáadott értéket tekintve is kiemelkedő jelentőségű ágazat, ezért is fontos a magyar részvétel a hannoveri vásáron – tette hozzá az FM helyettes államtitkára.

A szakkiállításon 12 magyar vállalkozás mutatkozik be. Tevékenységi körük változatos, vannak köztük tenyészállat-exporttal foglalkozó cégek, de az állatgyógyszer-iparban érdekelt társaságok és a technológiai innováció más területein tevékenykedő vállalatok is részt vesznek a vásáron.

A magyar kiállítók és termékeik iránt folyamatos az érdeklődés, ami nagyon fontos, mert az ágazatnak minél inkább be kell kapcsolódnia a nemzetközi piaci vérkeringésbe – fejtette ki Feldman Zsolt.

Az EuroTier „kapu a globális piacra”, és jól mutatja azokat a technológiai irányzatokat, újdonságokat, amelyeket a magyar állattenyésztésben is érdemes figyelembe venni – emelte ki.

A rendezvény nemcsak a magyar cégek kapcsolatépítése és -ápolása miatt fontos, hanem az új üzleti lehetőségek felkutatása miatt is hasznos – mondta a helyettes államtitkár

A magyar állattenyésztés kilátásairól elmondta, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók európai mezőgazdaságot érintő hatásai ellenére is fenntartható az ágazati stabilitás, és tartós piaci kereslet mellett kiegyensúlyozott fejlődésre lehet számítani. Hangsúlyozta, hogy sikerült megállítani és megfordítani a sertésállomány csökkenésének trendjét, és a takarmányárak csökkenése révén az állattartó vállalkozások teljes köre „nagyobb lélegzethez” jut majd.

Hozzátette: az állattenyésztők a következő időszak „nyertesei”, hiszen a kormányzat hangsúlyozottan az ágazat szolgálatába állította a nemzeti és európai uniós támogatási rendszereket.

A Hannoverben péntekig tartó EuroTier vásáron 49 országból 2360 kiállító vesz részt. A németek mellett a legtöbben Franciaországból, Kínából és Hollandiából érkeztek. A szervezők szerint négy nap alatt csaknem 150 ezer szakmai látogató keresi fel a rendezvényt.

MTI 2014. november 11.