fbpx

Gyomirtás – videón az új, különleges eljárás

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 05.

Ahol fogyóban vannak a felhasználható vegyszerek a mezőgazdaságban, ott nagy áttörést hozhatnak az olyan újfajta eljárások, mint a Nufarm és a crop.zone találmánya, ami nagy hatékonysággal, de kis energiával irtja a gyomokat.

 

gyomírtás
Illusztráció: Nufarm, crop.zone

 

A Nufarm és a crop.zone hibrid elektromos növényvédelmének lényege, hogy ötvözi a kémiai és fizikai eljárásokat. A növényeket vezetőképes folyadékkal kezelik, majd elektromos árammal a gyomokat nagyon magas fokú hatékonysággal és alacsonyabb energiafogyasztással irtják, mint a hagyományos gyomlálási technológiák. A NUCROP – Hybrid Electric Crop Protection nevű programban az elektrofizikai gyomirtó 8 méteres keretszélességgel és 4 km/h-s kijuttatási sebességgel óránként 3 ha-s teljesítményt is nyújthat.

 

gyomírtás
Illusztráció: Nufarm, crop.zone

 

A programot egyelőre Német-és Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában vezetik be, és idén a hangsúly a burgonyatermesztési szegmensen van. A NUCROP technológia alternatívát kínál a vegyi megoldások számára versenyképes áron, különösen azoknál a növényeknél, ahol a kémiai gyomirtási lehetőségek csökkentek, és ahol alternatív technológiákra van szükség.