fbpx

Európai óriást avattak a Tiszántúlon

Írta: - 2017 november 03.

Bő félmillió tonnát dolgoz fel, összesen csaknem 1300 munkahelyet teremt és még a nemzetgazdasági mutatókban is érezteti a hatását Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású, hulladék keletkezése nélkül üzemelő és magyar tulajdonú gabona-feldolgozója.

Tisztán dolgozik

A KALL Ingredients Kft. üzeme évente 530 ezer tonna GMO-mentes magyar kukoricát dolgoz fel, élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítőtermékeket, magas minőségű gyógyszer- és étkezési alkoholt, valamint takarmány alapanyagokat állít elő – főleg exportra – hulladék keletkezése nélkül. A mintegy 45 milliárd forintból megvalósult, zöldmezős beruházás közvetlenül mintegy 500, közvetve pedig további 750 embernek ad munkát Szolnok térségében. A beruházás megvalósulását részben az uniós cukorkvóta október 1-i eltörlése mozdította elő.

A GDP-ben is kimutatható

A projektet az MKB mellett hitelező EXIM Bank számításai szerint az üzem tevékenysége 185 milliárd forinttal növeli a GDP-t. A megnövekedett bérjövedelem, profit és fogyasztás után fizetendő adók a költségvetés bevételeit 39,9 milliárd forinttal emelik. A gyár várható éves árbevétele 55 milliárd forint lesz, melynek 80 százaléka az európai piacokról származik majd. Az üzem indulásakor 0,2 százalékkal növeli a magyar GDP-t, és teljesítménye az ipar által megtermelt nemzeti össztermék 0,8 százalékát jelenti.

Gondolta volna?

Impozáns érdekesség-adathalmaz is kísérte a 2,5 év alatt megvalósult beruházást: a csaknem 600 napos kivitelezésben összesen több mint 13 ezer ember dolgozott, majdnem 70 hektáron csaknem 100 ezer tonna betont és bő 5000 tonna acélt használtak fel, és a létesítményben futó elektromos vezetékek hossza elérne Budapesttől a belgiumi Antwerpenig. A beruházás munkahely-teremtési aspektusú fontossága abban is kimutatható, hogy csaknem 7000 jelentkező pályázott állásra az új KALL-gyárba.

Kohout Zoltán (forrás, fotók: KALL)