fbpx

Tízmilliókkal verte át Délnyugat-Magyarországot

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 13.

Csaknem 40 gazdát becsapott egy zalai szarvasmarha-felvásárló. Huszonöt éve kereskedik, de négy éve úgy vásárol, hogy alig tud fizetni.

 

 

Miközben relatíve jó hírek jönnek a hazai szarvasmarha-ágazat exportkilátásairól, azért a piaci nehézségek és a termelés-kivitel szerkezetének belső problémái mellett nem gazdasági jellegű problémák is nehezítik az állattartók mindennapjait.

A napokban Zalatárnokon bukott meg az a szarvasmarha-felvásárló, aki noha 1995 óta van a szakmában, már négy éve alig tud fizetni az átvett állatokért. A helybéli kereskedő ellen most már vádat is emeltek, miután 39 gazdatársától átvette az állatokat, de nem fizette ki őket, így 23,5 milliós kárt okozott nekik. A Zala Megyei Főügyészségen a 39 rendbeli csalásról szóló bejelentéshez hozzátették: az 51 éves zalatárnoki férfi Vas, Zala és Somogy megyében átvett állatokat vágóhidakon értékesítette, és korábban az állatok egy részéért azonnal, készpénzzel fizetett, egyes tenyésztőkkel azonban többnyire 30 napon belüli fizetési határidőről állapodott meg. Anyagi gondjai 2010-től adódtak, hiteltörlesztéseit nem tudta fizetni, jelentős adótartozást is felhalmozott, de folytatta a vállalkozást. Bő három éve már egyes tenyésztőktől úgy vett át szarvasmarhákat tovább-eladásra, hogy tudta: a vételárat nem vagy csak részben lesz képes kifizetni. A vágóhidakat üzemeltető cégektől kapott vételár jutalékkal csökkentett összegét nem adta át a tenyésztőknek, hanem saját megélhetésére, tartozásainak rendezésére költötte el.

 

Illusztrációk: Horizont Média/archív