fbpx

SAATEN-UNION – kézzelfogható előny az őszi búza genetikai alapokban

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 14.

Szinte már nem is meglepetés, hogy ez az év is olyan körülményeket teremtett a növénytermesztésben, amelyekre emberemlékezet óta nem volt példa. Újabb különleges év, a már szinte megszámlálhatatlanul sokadik a sorban.

Minden bizonnyal a jövő sem fog gyökeresen másként alakulni: az éghajlatváltozás, a növekvő népesség élelmiszerellátásának biztosítása olyan új fajtákat igényel, melyek nagyobb termőképesség, jobb stressz-tűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és takarmány vagy éppen az energetikai célú jövedelmező gabonatermesztést. Ez pedig egyet jelent a fejlesztéssel, innovációval, melyben a SAATEN-UNION kalászos gabona nemesítői mindig is élenjárók voltak.

A SAATEN-UNION nemesítőinél már jó ideje a termésbiztonság, a széles ökológiai alkalmazkodóképesség és a stressz-tűrés a meghatározó szelekciós kritériumok.

Célkitűzésünk, hogy az új, széleskörű genetikai változatosságot a lehető leggyorsabb nemesítési és biotechnológiai eljárásokkal „rögzítsük” a fajtáinkba. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre. Mindemellett a SAATEN-UNION európai vizsgálati hálózatát jelentősen kibővítette az elmúlt időszakban azzal a céllal, hogy valamennyi ígéretes fajtajelöltje a lehető legszélesebb körű stressz-vizsgálaton igazolja alkalmasságát.Ezáltal sikerül a magyarországi termelők számára is olyan gabonafajtákat ajánlani, amelyek széles agro-ökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtűréssel és betegség-ellenállósággal, jó állóképességgel biztosítják nehéz és változó termesztési körülmények között is a jövedelmező termesztést.

A SAATEN-UNION közkedvelt és Magyarországon is jól bevált kalászos fajtáinak köre tovább bővül a 2010-es vetési szezonra. Új, kiemelkedő minőségű búzáink mellé felsorakoznak a hibridbúzák legújabb generációjának képviselői is. Biztosak vagyunk benne, hogy a termelők számára megtérülő befektetés, ha élnek a nemesítés kínálta előnyökkel és fajtáink fémzárolt vetőmagjának használatával alapozzák meg sikeres gabonatermesztésüket.

Malmi búza

GENIUS:

Kiemelkedően magas, export minőségű búza, mely kategóriájában új termésszintet képvisel. Valamennyi termőhelyre és termesztési intenzitáshoz ajánlott kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságainak köszönhetően. A 2008-2010-os vizsgálati időszakban mintegy 10%-kal múlta felül a minőségi st. fajták termését.

ADLER:

Nagy termés mellet is biztosan kiváló, exportpiacokon is keresett minőséget adó késői fajta, mely lisztharmattal és rozsdabetegségekkel szemben kimagasló rezisztenciális tuljadonságokkal rendelkezik.

MULAN:

Európa vezető búzája, kimagasló termésszinttel és stabil malmi minőséggel. A MULAN európai vezető pozíciója a fajta rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhető, ugyanis a fajta a mindenkor rendelkezésre álló vízellátottsághoz nagyon korán és gyorsan igazodva képes vegetációs felületét alakítani.

A hazai hivatalos kísérletek összehasonlító fajtájaként is bizonyította, hogy termésben csak a hibridbúzák tudják legyőzni.

QUEBON:

Nagy termőképességű,jó minőséget adó búza, melyet elsősorban azintenzív termőhelyekre ajánlunk. Kiváló adaptációs képességét igazolja, hogy szélsőséges időjárási körülmények között is nagy termőképesség és stabil, magas minőség jellemezte. Rezisztenciális tulajdonságai rendkívül kedvezőek, mind lisztharmattal, mind rozsdával szemben nagyfokú ellenállóságot tanúsít. Magassága a hazai fajták átlagához mérhető, állóképessége kitűnő, megdőlésre nem hajlamos.

TORRILD:

Kiváló értékesíthetőséget biztosító minőségét magas fehérjetartalma és szedimentációs értéke mellett magas és stabil esésszáma biztosítja. Kiváló lisztharmat-toleranciával rendelkezik. Termőképességben sem kell kompromisszumokra készülni.

A SAATEN-UNION malmi búzák minőségi mutatói a hivatalos fajtakísérletekben

GENIUS

ADLER

TORRILD

MULAN

QUEBON

MGSZH vizsgálati időszak

2008-2009

2009

2005-2007

2008-2009

2005-2006

fehérjetart., %

14,0-14,2

14,9

13,2 – 15,2

13,5-13,9

15,3 – 16,3

sikértart., %

28-31

30,8

28,6 – 34,0

29,6-32,5

31,8 – 35,4

sikérterülés, mm

1,8-2,5

1,8

2,8 – 3,0

4,7-5,1

1,6 – 1,8

minőségi értékszám

75-87,7

80,3

66,6 – 75,9

59,0-73,8

77,4 – 86,6

esésszám, sec.

401-421

390

354 – 413

332-334

363 – 390

minőségi csoport

A1-A2

A2

A2-B1

A2-B1

A1 – A2

Hibridbúza

A hibridbúzák a hagyományos fajtákkal szemben jóval jelentősebb fiziológiai aktivitással rendelkeznek – ez a jól ismert heterózishatás, mely egyrészt magasabb terméspotenciált eredményez ugyanakkor jobb stressz-toleranciával is együtt jár.

A hibridbúzák erőteljesebb és mélyebbre hatoló gyökérzetükkel nagyobb szívóerőt tudnak kifejteni a talajban, így a tápanyag- és vízhasznosító-képességük is felülmúlja a hagyományos fajtákét. Ezért elsősorban azokon a kevésbé kedvező adottságú területeken jelentenek valós alternatívát, ahol eddig búza búza után, rozs vagy tritikálé termesztése volt jellemző. Forró, aszályos évjáratokban szinte hihetetlen terméstöbblet elérésére képesek a fajtákkal szemben, kedvező évjáratokban pedig képesek megmutatni azt az elképesztő terméspotenciált mely bennük rejlik. A magyarországi hivatalos fajtakísérletek és a gyakorlati tapasztalatok is egyértelműen bizonyították az elmúlt években, hogy a hibridbúzák jelentik a csúcstermések elérésének legbiztosabb genetikai alapjait.

A hibridbúzák vetésnormája jóval alacsonyabb, mint a fajtáké (1,5 millió mag/ha, kb. 70-80 kg/ha!) sok esetben annak felét sem érik el. Korai vetése miatt rovarölő szeres csávázószerrel kezelt vetőmag használata ajánlott.

A HYSTAR nemesítési programunk egyik legkorábbi hibridje, ezért különösen alkalmas azokra a termőhelyekre ahol a az elérhető termés mennyiségét leginkább a hőség és az aszály okozta stressz-hatások limitálják. Ezt meggyőzően bizonyította 2009-ben is, amikor a hivatalos fajtakísérletekben rel. 120%-os terméseredménnyel került a dobogó legfelső fokára. Termésstabilitását kitűnően jelzi, hogy 2010-ben gyökeresen ellentétes körülmények között is ugyanezt a terméstöbbletet érte el a fajtákkal szemben.

A HYBRED rendkívül jó termőképességű, hivatalosan is malmi búzaként jegyzett hibridbúza. Európai sikerét a változó termőhelyekhez igazodó rendkívüli alkalmazkodóképessége, rendkívül erőteljes és mélyrehatoló gyökérzete valamint kiváló. Az eddigi termesztési tapasztaltok igazolták esésszám-stabilitását valamint megbízható fuzárium ellenállóságát, mely csapadékos időjárás esetén is biztosítja a kiváló piaci értékesíthetőséget.

A HYLAND érésidő tekintetében a HYSTAR és a HYBRED hibridek között helyezkedik el, így ideálisan beilleszthető az ütemezett betakarítási munkák folyamatába. A hazai hivatalos fajtavizsgálatokban kiemelkedő termőképessége mellett lisztharmattal és levélrozsdával szembeni rezisztencája valamint kiváló szárszilárdsága miatt is a versenytársak fölé kerekedett.