fbpx

Több hozam kalászosban a Syngenta újdonságával

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 április 04.

Hét városban több mint ezerötszáz gazdálkodóval találkozott az elmúlt hetekben a Syngenta, melynek szakértői a legfontosabb szántóföldi kultúrákban olyan megoldásokat mutattak be a résztvevőknek, amelyek megalapozzák a még jövedelmezőbben, magasabb terméseredményeket.

Kalászos bőség

Többéves kutató- és fejlesztőmunka után a kalászosok terén 2019-től elérhető az Elatus Era, mely a rozsda-, a szeptória, a foltbetegségek és fuzárium ellen is sikerrel vethető be, és markáns zöldítő-termésnövelő hatással rendelkezik. A kórokozók elleni védelmen túl fokozza a növényállomány aszálytűrését, növeli a levélfelületet, javítja a termés beltartalmi mutatóit.

Az új fungicidünk hatása felülmúlja a várakozásokat: az idei szezon egy új korszak kezdete – hangsúlyozta Asbóth András kalászos kampánymenedzser, aki megerősítette a készítmény kórokozók elleni hatékonyságát, és a levélegészségre gyakorolt hatását. – Akár 20%-kal növeli a zászlóslevél méretét, ami a termésképzés egyik legmeghatározóbb eleme. Kül- és belföldi kísérletek révén a korszakalkotó termék a többlettermésen kívül pozitívan befolyásolja a beltartalmi paramétereket is, legyen szó sikér-, fehérjetartalom, HLvagy ezermagtömegről.

Újdonság a Vibrance Duo csávázószer és a Peak Turbo is, ami a tavaszi magról kelő gyomok ellen védi kalászosainkat. A vállalat legújabb nemesítésű őszi búzafajtái a Pibrac, a Gabrio és a Dallara, amelyek az ország több pontján üzemi körülmények között is bizonyították kimagasló termésüket és stabilitásukat.

Kukorica minimális kockázattal

A szeszélyes időjárás érzékenyen érinti a nagyrészt öntözés nélküli kukoricatermesztést – mondta Schipp Márton kukorica kampánymenedzser. Az egyes évjáratok között kiszámíthatóbb termésátlagokhoz szemléletváltásra és a termesztés intenzifikálására van szükség. Ennek jegyében dolgozta ki a Syngenta az Artesian ajánlatát. E komplex kockázatminimalizáló ajánlat előmozdítja, hogy a termesztés évjáratfüggetlenül jövedelmezőbb legyen.

A Syngenta ettől az évtől egy egyedülálló inputanyag-garancia programmal, az AgriClime ajánlattal jelentkezik. Ennek célja segíteni a termelőket a szárazság és hőség okozta veszélyek ellensúlyozásában, osztozva a termelésbe fektetett kockázatokban is. Ha a lehullott csapadék nem éri el a meghatározott szintet, vagy a forró napok száma meghalad egy előre meghatározott küszöbértéket, a Syngenta visszafizeti a programban résztvevő termékek árának akár 30%-át.

Megújul a Syngenta kukorica posztemergens gyomirtószer-kínálata is. A prémium kategóriás Elumis Bang gyomirtószer-csomag mezotriont, nikoszulfuront és dikambát tartalmaz, tartamhatást is biztosít az újrakelő magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, így egy elhúzódó gyomkelés esetén is megfelelő védelmet ad. A másik újdonság a Milagro Plus, amely kedvező ár-érték aránya mellett egyöntetű gyomkelés esetén komplett védelmet biztosít a kukorica legjelentősebb gyomnövényei ellen.

Napfényes siker

Az is elhangzott, hogy a tavalyi impozáns, országosan 3 t/ha napraforgó-termesztési átlag eléréséhez hogyan járult hozzá a Syngenta-technológia. A napraforgó növényvédőszer-portfólió újdonsága a Serval gyomirtócsomag. – Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az egyszikű gyomnövények térhódítása egyre nagyobb gondot okoznak a gazdáknak. A Syngenta célja olyan megoldást nyújtani, ami kíméletlen az egyszikű gyomokkal szemben, de kíméletes a napraforgóval. A Serval ilyen, a napraforgót megkímélve tökéletes megoldást nyújt például az egyre nagyobb gondot jelentő fenyércirokkal, tarackbúzával vagy csillagpázsittal szemben – mondta Ácsné Szekeres Dóra, napraforgó kampánymenedzser.

A repcekultúra újdonsága, hogy a bevált, kiválóan teljesítő hibridek mellett a Syngenta portfóliója az SY Iowa-val bővül. Az ogura típusú hibridet nagy terméspotenciál, kiváló termésstabilitás és betegség-ellenállóság (fóma, szklerotínia) jellemzi. A másik újdonság a Magnello, amellyel teljessé válik a Syngenta repcefungicid-technológiája.

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak