fbpx

Vízilabdabajnok a PREGA nagykövete

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 18.

PREGA – a versenyképesség növelésére

A PREGA küldetése, hogy a magyar gazdálkodók a versenyképességük javítása érdekében készségszinten használják az agrárdigitalizáció technológiáit. A szervezők a társadalom szélesebb körét is szeretnénk megszólítani a konferenciával: megismertetni velük a modern mezőgazdaságot, a precíziós gazdálkodást, hogy lássák, milyen módon termelik meg az élelmiszert, amivel legtöbben csak kész állapotban találkoznak.

PREGA

Az idei év újdonságai

Az idei évben kétnapossá bővült konferencián több és részletesebb szakmai szekcióval (szántóföldi, zöldségtermesztési, szőlő- és gyümölcstermesztési, állattenyésztési, valamint tudományos kutatási) találkozhatnak az érdeklődők.

A Gyermelyi Zrt. élenjáró a robotizáció terén

Az elmúlt két-három évtizedben gyökeresen átalakult az életünk: a digitális, „okos” eszközök használata ma már olyan természetes, mint hogy eszünk vagy alszunk. Ami gyermekkorunkban még sci-fi volt, az mára mindennapjaink részévé vált. A fejlődés a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart sem kerülte el, bizonyos eszközök fejlettsége felül is múlja a civil életben alkalmazottakét.

Napjainkban az agrárium előtt álló legnagyobb kihívás, hogy fenntartható módon legyen képes előállítani a szükséges mennyiségű és minőségű élelmiszert az egyre növekvő népesség számára úgy, hogy jövedelmet is termeljen a gazdálkodók számára. Ez csak a hatékonyság növelésével, a modern kor biztosította eszközök és technológiák kihasználásával érhető el, hívta fel a figyelmet a PREGA-t megelőző sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A digitalizáció széleskörű alkalmazáshoz és a gazdáink által rutinszerű használathoz azonban még sok akadályt kell legyőznünk. Mindenekelőtt fel kell kelteni a gazdák tömegeinek érdeklődését. A kisebb területen gazdálkodó termelők és az idősebb gazdák csak ritkán mutatnak érdeklődést a precíziós gazdálkodás iránt: ösztönözni kell őket, hogy számolják ki, a beruházás milyen távon térül meg, s hoz-e plusz jövedelmet. Felelős döntést ennek alapján hozhatnak. Ha ezen a lépésen túljutottunk, meg kell ismertetni velük a jó példákat.

A precíziós technológiák mindinkább meghatározókká válnak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mindebben legfőképp a digitális megoldások elterjesztése terén tud segíteni, mint az információk gyűjtése, szintetizálása és a tagsághoz való eljuttatása.

Ma már nem kérdés, hogy a precíziós technológiáknak egyre meghatározóbb szerepe lesz a magyar mezőgazdaságban. Ehhez a folyamathoz a PREGA-konferencia nagyban hozzájárul tudásanyaggal és szemléletformálással. A NAK elnöke bízik abban, hogy a konferencia idén is beváltja a hozzá fűzött reményeket, és tovább segíti a precíziós gazdálkodás, a robotizáció terjedését, ezzel pedig a hazai vállalkozások versenyképességének növelését.

A sajtótájékoztatón beszédet mondott dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, Bolyki Bence, a PREGA konferencia szervezője, valamint Szécsi Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és gazdálkodó is. Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. igazgatója pedig bemutatta a termőföldtől az asztalig tartó élelmiszer-előállítás modern formáját. Ezt követően került sor a gyárlátogatásra, ahol kiválóan szemléltették, hogyan dolgozik egy robotizálásban élenjáró vállalat.