fbpx

További kedvezmények az akcióterv keretében

Írta: Kristóf Imre - 2020 április 14.

Az április 7-én bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések alapján több jogszabály is megjelent, melyek érintik a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozásokat – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében. 

Ennek megfelelően további veszélyeztetett ágazatok lesznek jogosultak adó- és járulékkedvezményekre a koronavírus negatív hatásainak mérséklése érdekében: dísznövénykertészek, vágottvirág-termesztők és -kereskedők, vadgazdálkodók, pálinka- és kisüzemi sörfőzők, szőlőbortermelők, szőlőtermesztők.

Változnak továbbá a Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatos szabályok is, az ügyfelek érdekében több határidő kedvezően módosul, valamint lehetővé válik az ügyfélkapcsolat nélküli ügyintézés.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel szabályai is változtak, legfeljebb kétszázmillió forintra emelve a szerződéses összeget, amihez csekély összegű támogatás vehető igénybe a kamatra, kezelési költségre, valamint a kezességi díjra és költségekre.

Megjelent továbbá a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásáról szóló jogszabály is. Azon csökkentett munkaidős foglalkoztatás esetén, ahol a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét elérő, de a 70 százalékát meg nem haladó részmunkaidő kerül alkalmazásra, a kieső munkaidőre járó rész 70 százalékának megfelelő támogatásra lehet jogosult a munkavállaló. Az intézkedés célja a foglalkoztatás fenntartása a veszélyhelyzet ideje alatt is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli a NAK és az Agrárminisztérium összehangolt javaslatai mentén a mai napon megszületett egyes jogszabályokat, azok érdemi segítséget jelenthetnek a válság által leginkább érintett ágazatokban. Az egyes intézkedések részleteit a köztestület a portálján teszik közzé. A javaslatokra, észrevételekre továbbra is számít a NAK az alábbi elérhetőségeken: forródrótos telefonszámon (+36 1 803 62 33), megyei agrárkoordinációs munkacsoportokon keresztül (a megyei igazgatóságok elérhetőségei a NAK portálján, itt érhetőek el).