fbpx

Folyamatosan emelkednek az árak!

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 10.

A decemberi kimutatások szerint már hetedik hónapja emelkedő tendenciát mutatnak a világpiaci élelmiszerárak – tájékoztat az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A decemberi árindex 107,5 pont lett, 2,2%-kal magasabb a novemberinél – a FAO honlapjára felkerült adatok szerint.

Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, az elmúlt három évben ez volt a legmagasabb. 3,1%-kal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25%-kal alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.

 

Árindex

Az élelmiszerár-index alakulása (Kép: FAO)

 

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag (növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor) nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

 

Szemestermények

Decemberben a szemestermények árindexe havi szinten 1,1 %-kal nőtt, az árindex tavalyi átlaga 6,6%-kal haladta meg a 2019. évit.

 

Növényi olajok

A múlt hónapban a növényi olajok árindexe emelkedett a legjelentősebben: 4,7%. Ezzel 2012 decembere óta legmagasabb szintre került. A tavalyi átlag jelentősen, 19,1%-kal múlta felül az egy évvel korábbit.

 

Tejtermékek

A tejtermékek decemberi árindexe 3,2%-kal nőtt, a hetedik egymást követő hónapban emelkedett. Ennek ellenére a tavalyi átlagár-index 1%-kal csökkent a megelőző évvel összevetve.

 

kecske

Kameruni kecske (Fotó: Horizont Média Archívum)

 

Húsfélék

A decemberi árindex ebben a kategóriában 1,7%-kal nőtt novemberhez képest, a tavalyi átlagár 4,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

 

Cukor

Novemberhez viszonyítva 0,6%-kal csökkent árindexe, de a tavalyi átlaga 1,1%kal meghaladta a 2019. évit.

A FAO élelmiszerár-indexe az élelmiszer-árukosár nemzetközi árai havi változásának mérőszáma. A fent felsorolt öt árucsoport-árindex átlagából áll, a viszonyítási alap a 2014 és 2016 közötti időszak egyes csoportok átlagos exportrészese.

Forrás: FAO