fbpx

Sokat gyengült az európai tojás piaca

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 11.

Dől az ukrán importtermék, és 5 százalékot esett a tojás és tojásáruk kivitele. Közben mennek fel az árak.

tojas-piac

 

Több mint fele az ukránoktól

Az Európai Bizottság az unió 27 országának adatai alapján 11 százalékos importnövekedésről beszél, miután szeptemberig 18 ezer tonnára nőtt a tojás- és tojástermék-behozatal. Ennek több mint fele (52 százalék) Ukrajnából érkezett, és 2 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában volt. A második legnagyobb importőrnek számító USA-ból 21 százalékkal, valamint Argentínából csaknem 41 százalékkal(!), Albániából pedig 19 százalékkal nőtt a behozatal.

 

tojas-piac

 

Erős, de gyengül a kivitel

Ugyanakkor az EU tojás- és tojástermék-kivitele nem nőtt, hanem éppen csökkent. Az 5 százalékos visszaeséssel 171 ezer tonnára csökkent az első 9 hónap forgalma. Az unió legnagyobb célországai – Japán (29 százalék az összes exportból) és Svájc (19) – együttesen csaknem 72 ezer tonna ilyen árut vásároltak az EU-tól. Svájcba és Dél-Koreába 4 százalékkal emelkedett, míg Japánba 12 százalékkal csökkent a kivitel. Csökkent továbbá a Thaiföldre (-10) és Izraelbe (-3 százalék) irányuló export.

 

tojas-piac
Csökkent a kivitele

 

Áremelkedés novemberig itthon is

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára csaknem 129 euró/100 kilogramm volt november közepéig, ami 1,5 százalékos áremelkedés a tavalyi bő 10 hónapihoz képest.

A hazai adatokat összegző NAIK AKI PÁIR szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára bő 10 százalékkal csaknem 27 forint/darabra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 11 százalékkal 28 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé pedig 8 százalékkal 32 forint/darabra emelkedett. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 8 százalékkal 24 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 14 százalékkal 27 forint/darabra nőtt ugyanekkor.

 

 

 

 

 

Forrás: AKI

Képek forrása: pikist.com