fbpx

A Phylazonit besztereci üzemében tanácskozott a GOSZ

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 08.

A rendezvényt Vancsura József, a GOSZ elnöke nyitotta meg. A szövetség immár 10 éves múltat tudhat maga mögött. Célkitűzésük a tagok növénytermesztéssel kapcsolatos érdekeinek védelme, mely magába foglalja a termelői érdekek megjelenítését az ágazati, valamint EU-s szabályozásban, illetve, hogy védje tagjait az érdeksérelmekkel szemben, valamint más gazdasági szereplőkkel szemben folytatott gazdasági kapcsolataikban a hátrányos megkülönböztetésekkel szemben.

A GOSZ ülésezésének célja volt, hogy bővebben tájékozódjanak a Phylazonit baktériumtrágya-gyárban arról, hogy miként történik a gyakorlatban a talajoltóanyag előállítása, illetve hogyan lehetne még jobban fokozni e kiváló termést növelő készítmény minél szélesebb körű felhasználását. Vancsura József véleménye szerint a talajközpontú okszerű gazdálkodás szemlélete és gyakorlati megvalósítása, még eredményesebbé tehetné a mezőgazdasági termelést. Mára minden gazdálkodónak a talajközpontú gondolkodást kellene előtérbe helyeznie. Sokszor megfeledkezünk arról, hogy a talajélet hozza létre növényeink számára az optimális életteret. Ráadásul az Agrova Kft. besztereci gyárában előállított technológia kiváló segítsége az energia- és a víztakarékos talajművelésnek, márpedig az öntözés óriási kihívás a hazai mezőgazdaság számára.

Vajda Péter

Vajda Péter

A fenntartható mezőgazdaság etanolja

Vajda Péter ügyvezető a rövid cégtörténeti áttekintés után, rámutatott a GOSZ fontosságára.

-A szövetség egy valóban működő szervezet, amely tevékenyen támogatja a termelőket, márpedig nekik igen fontos, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a legújabb technológiai lehetőségekről.-

A nyíregyházi Agrova Kft. a Phylazonit talajbaktériumok kizárólagos forgalmazója. 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás, mely a felelősségteljes gazdálkodásra tette fel életét. A Phylazonit 1978-ban, az első magyar talajoltóanyagként került bejegyzésre. Mára a Phylazonit talajoltás a korszerű gondolkodás és agrikultúra védjegye. Valójában földbe juttatott, speciális célokra kitenyésztett élő baktériumtörzsek együttese. Sikeres eredményeinek köszönhetően 2013-ban Magyar Termék Nagydíjjal tüntették ki, idén pedig hazánk legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításán az AGROmashEXPO-n a Hazai Termékfejlesztési Prémium Oklevelet is odaítélték az Agrova Kft-nek, ezzel elismerték, hogy a Phylazonit mind a termék minőségében, mind a hozzá tartozó technológiában előremutató irányvonalat képvisel a magyar mezőgazdaságban.

Rezes Gábor

REZES-FARM Kft. Debrecen

Rezes Gábor REZES-FARM Kft. Debrecen

A Bihari-síkság kötött talajain gazdálkodom. Jelenleg 350 hektáron búzát, kukoricát, repcét és őszi árpát termesztek.

Kapcsolatom a Phylazonittal 6 évvel ezelőtt kezdődött. Egy ismerős gazdálkodó pozitív tapasztalatai hallatán, úgy gondoltam 2008-ban kísérletképpen a mi gazdaságunkba is tettem egy próbát, mely nagyon egyszerű elven alapult: 4 hektáron igen, 4 hektáron pedig nem használtam a terméket. A pozitív eredmény nem váratott sokáig magára, a kezelt területen jelentős különbséget tapasztaltam, főleg búzánál a szármaradvány lebontása után.

2009-től nem volt kérdés számomra, hogy az egész területnek megadom a Phylazonit energiáját. Őszi kalászosoknál és a repcénél, a tárcsázással egymenetben használtuk a Phylazonitot, tapasztalatom az volt, hogy bármilyen nagy szárazságot fogtunk is ki, legyen szó akár a 2012-es évről, az így megkezelt talaj, – tehát a tarlóhántás lezárva közben az anyagot megkapta -, meglepő módon eső nélkül is élettel teli volt.

A 2010-es évtől bevezettük, hogy tavasszal vetéskor a magcsatornába tesszük a nitrogénmegkötő foszforfeltáró Phylazonitot. Ezzel a következőket figyeltem meg: a tarlókezelések plusz a vetéssel egyidőbeni kijuttatás egy sokkal légiesebb és jobb talajéletet eredményezett, a mi 50-60-as kötöttségű kemény talajainknál. Ráadásul a talajművelés könnyedebbé vált, az üzemanyag fogyasztásunkról nem is beszélve, literekben volt mérhető a csökkenés, nem kevés költséget spóroltunk ez által.

Bár nem egyszerű viszonyítani, egy biztos, azonos műtrágya felhasználási szint mellett egyértelműen plusz hozamokat értünk el a Phylazonitnak köszönhetően. Véleményem szerint a korszerű talajművelés elengedhetetlen része, nálunk a mélylazítás és középlazítás működik, a harmadik vagy negyedik évben pedig a forgatáson a sor. Minden olyan gazdálkodónak ajánlom ezt a remek terméket, aki szeretné, hogy valóban tele legyen élettel a földje, melytől a kenyere függ.

Ha a gazdálkodó hitvallása megegyezik a környezetkímélő módszer szemléletével, mindenképp érdemes kipróbálni a Phylazonit erejét, hiszen a mezőgazdasági termelés és az emberi élet alapját jelentő termőtalajra úgy kell tekintenünk, mintha azt az unokáinktól kaptuk volna kölcsön.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek a www.agraragazat.hu galériájában!