fbpx

Beszámoló a Tavaszi Road Show vaskúti állomásáról

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 03.

Már negyedik éve került megrendezésre ez a szántóföldi gépbemutató-sorozat, az idei road show vaskúti helyszínén szerzett tapasztalatainkról számolunk most be Olvasóinknak. A gépkapcsolatok Hellenbárth Ferenc birtokán mutatkoztak be a környékbeli gazdáknak és a sajtó képviselőinek.

Vörös Endre termékmenedzser a talajművelő eszközöket mutatta be az érdeklődő gazdáknak.

A 3 m munkaszélességű Güttler PrimusPlus 300 kultivátorra elől két sorban 45 cm-es osztásközzel 7-7 változtatható szögállású szárnyaskapát szereltek, amit szintén két sorban elhelyezett tárcsasor követ.

Hátul egy teljes munkaszélességet lefedő Güttler simplex henger biztosítja a rögtörést.

Nehezebben művelhető talajon a két szélső kapa és a tárcsák leszerelésével a kultivátor 2,5 méteressé alakítható.

 

 

Kedvezőtlen talajviszonyok esetén is jó szántáselmunkálást, magágykészítés biztosít a Földmester kompaktor.

A 80 LE igényű, merev vázas LK30AS első eleme a már jól bevált rugós simító előtét, amit 3 sorban 15 cm-es osztástávolságban szerelt rugós kapák követnek.

A rögtörést egy Standard Güttler-henger végzi, ami önmagában is használható.

Tavaszi szántáselmunkálásra és őszi tarlóhántásra egyaránt alkalmas az 5 m munkaszélességű függesztett SuperMaxx kultivátor.

Az 5 sorba szerelt rugós kapaszárak elakadásmentes, jó átömlést biztosítanak.

Az eszköz elején négy kerék segítségével a csapos kialakításnak köszönhetően gyorsan állítható a mélységtartás.

 

A PW48AS Compact henger és FlatSpring rugós talajsimító szántáselmunkálásra, magágykészítésre és az őszi kalászosok tavaszi bokrosító hengerezésére is alkalmas.

A Pöttinger Synkro 3030 szántóföldi kultivátor (grubber) univerzálisan használható nyári tarlóhántáshoz, valamint a szárnyas kapák eltávolításával egészen 30 cm mélységig le tudunk menni, átlazítva a talajt.

A grubber kaparendszere nyírószeges és rugós biztosítással is elérhető.

A kapasor után található tárcsasor a talaj egyengetésére szolgál. Hátul egy ékgyűrűs henger látható, ami jó rögtörést biztosít.

A henger segítségével állítható a munkamélység, emellett tömörítő munkát is végez.

 

 

Újdonságként találkozhattunk a GreenMaster 640 egy 6 méteres gyepápolóval, ami elején egy 6 m-es HarroFlex simítós borona található, ezt követi egy Güttler standard henger, majd egy pneumatikus aprómagvető-egység, ami egy ütközőlapos megoldással juttatja ki a vetőmagot a henger elé.

 

 

A Pöttinger Vitasem 302 mechanikus gabonavetőgépe 0,8 kg/ha-tól 400 kg/ha magmennyiség kijuttatásra alkalmas, magadagoló egysége rovátkákkal van süllyesztve, így akár szemenkénti vetésre is használható.

A csúszócsoroszlyás és tárcsás vetőelem kombinációval tervezett gép vetőtengely a hajtásának megfordításával néhány perc alatt átalakítható aprómag vetésére.

A kiállított Vitasem, 1000 literes magtartállyal rendelkezik, nagyobbik testvére 4 méteres munkaszélességű és egy megnövelt 1400 literes tartállyal szerelt, széles betöltőnyílása miatt big-baggal is tölthető.

 

 

A Matermacc 6 soros szemenkénti vetőgép, duplateleszkópos gerendelyének köszönhetően 3 méteres vonulási szélességgel rendelkezik.

Alapfelszereltségként megtalálható a tárcsás műtrágya kijuttató, melyhez egy 850 literes rozsdamentes tartály, valamint egy mikrogranulátum kijuttató egység tartozik.

A két garnitúra kukorica és a két garnitúra napraforgó vetőtárcsának köszönhetően minden vetőmagfajtához pontosan adaptálható a vetőelem.

A vetésellenőrző elektronika és a hidraulikus nyomjelző szintén az alapfelszereltség részét képezik.

A vetőgépek sorát a Terrasem pneumatikus mulcsvetőgép zárta, amely egy menetben végzi a talaj előkészítését, a vetést illetve a tömörítést, de természetesen szántásos művelésnél is alkalmazható.

A bemutatott 6 méteres munkaszélességű gép 3-4-6-8-9 méteres változatban is elérhető.

A vetőgép 3000 literes tartálya magasítva 4.000 literesre bővíthető.

 

A Baktofil baktérium trágyák kijuttatására készült, a traktor elejére szerelhető speciális permetező egység 2 irányban, akár 6-7 méteres szélességben is ki tudja juttatni a talajbaktériumokat a talajra.

 

A talajélet ilyen módszerrel történő aktiválása nem igényel így külön munkagépet.

A bemutató utolsó szereplője a Tecnoma Tecnis 3124 típusú vontatott szántóföldi permetező volt. 3500 literes permetlé tartállyal és 410 literes tiszta víz tartállyal felszerelt gép merevhidas hátsótengelyű, de rugózott változatban is rendelhető az Invest Kft-től.

A 24 méteres szórókeret 4 szakaszban szakaszolható, a rozsdamentes acél csövekre szerelt 5 fejes fúvóka tartók a szórókeret által védve vannak.

A bemutató kedvéért a keretre most 8 különböző fúvókát szereltek fel, melyek előnyeit Huszár Jenő, a Farmcenter Kft. tulajdonosa elemezte a résztvevőknek.

 

 

Deraland Kft. kínálatából Dér Attila tulajdonos-ügyvezető a 600 kg- 6 t emelőteljesítményig kiépíthető Zuidberg mellső 3 pont függesztésekre, a 4 méteres emelő magasságú, 2 tonna terhelhetőségű, elektrohidraulikus vezérlésű Quicke homlokrakodókat és a traktor és vontatmánya közti gömbcsuklós kapcsolatot biztosító Scharmüller K80-as vonógolyós rendszert mutatta be az érdeklődőknek.

 

Ez utóbbi előnyösebb, mint a csapos vontatás, mert itt nincs réshézag, hosszú távon is szinte kopásmentes, hangot sem ad, és minden irányban 30 o-ban tudja lekövetni a vontató és a vontatmány szögeltérését.

Németországban mára a gazdálkodók 70%-a gazdálkodó fordít figyelmet a gumiabroncsok nyomásszabályozására, pedig a szántóföldön alkalmazott alacsonyabb nyomással csökken a slip, kisebb talajnyomást eredményez, a csapadék könnyebben jut a talajba, sőt időnyereséget és fogyasztás csökkenést is eredményez.

Mindehhez pedig csak 4 kerékszelep egységre, 1 nyomásmérő órára és kerekenként kb. 1-2 percre van szükség.

 

 

Bíró Zoltán az Agrárin Kft. szervizmérnöke mutatta be a cég speciális mérlegpalettájának egyik tagját: az első és hátsó hidraulikához egyaránt felszerelhető a függesztett műtrágyaszórónál vagy takarmánykeverőknél alkalmazható Agreto hárompont-függesztésű mérleget.

A nagyméretű kijelzővel felszerelt mérleg adatai menet közben is leolvashatóak, mérési tartománya 6.000 kg.

Hasonló speciális mérleg még az AGRETO gépjárműmérleg is, megy áthaladás közben tud mérést végezni, ezzel is egyszerűsíti és gyorsítja a kampány idején a mérlegelést!

A traktorokhoz köthető még a kiállított Müller TG II professzionális sorvezető GPS is, mely ha kell automatikusan kormányozza a tratort, de a szakaszolást is elvégzi.

A bemutatón kiállításra kerültek a már jól ismert iMETOS agrometeorológiai készülékek is, melyek talajhőt is képesek más egyéb paraméterek mellett is mérni .

 

„Szippantókocsi” néven szerepelnek a köztudatban a Fliegl 5-30 m3-es centrifugál, extencer és vákumos tartálykocsijai.

Egy uniós előírás miatt a tartálykocsik kijuttató nyomása nem haladhatja meg a 0,5 bart, ami viszont a hígtrágya kijuttatáshoz nem elegendő, ezt a problémát küszöböli ki a Fliegl bemutatott hidraulikus hajtású turbinája.

 

 

„Ahová az ajtón befér, ott le is ürít”, így foglalható össze egyszerűen a 23 m3-es Fliegl Gigant ASW 160-as letolókocsi előnye, a hidraulikus letoló rendszer a billentőktől gyorsabban tolja ki magából pl. a gabonát.

A hátfal cseréjével átrakóvá vagy trágyaszóróvá is alakítható a kocsi.

A bemutató végén a szintén Fliegl gyártmányú, traktorüzemeltetésű Mischmeister 600 FA betonkeverőt is megtekinthettük.

A szántóföldi gépbemutatóhoz szükséges Case IH erőgépeket a nagyigmándi székhelyű Invest Gépkereskedelmi Kft. biztosította.

Várkonyi Bence kereskedelmi vezető a kisgazdaságok vezérgépeként kedvelt JXU 95 traktorok, a MAXXUMok és az 5 testű váltvaforgató ekével is elbíró PUMA CVX 165 gépek mellett a 260 LE névleges teljesítményű Magnum 260 újdonságaira hívta fel a figyelmünket.

Az új Tier 4 MAGNUMok – elődeikhez képest – már 10% költségmegtakarítást eredményeznek a tulajdonosuknak, az SCR technológiához szükséges AdBlue folyadék költsége ugyan 150 Ft/l, amit 3-5%-ban kell a gázolajhoz adagolni, azonban a fogyasztást jelentősen csökkenti, és emellett természetesen a TIER IV besorolás követelményeinek is megfelel.

A 13,5 tonnás gép 15 tonnáig pótsúlyozható, emelőkapacitása pedig 9.200 kg.

 

A nagygazdaságok egy-egy univerzális traktora helyett, kombinált művelőeszközök használatakor, tehát min. 300 LE igény esetén nyújt megoldást a bemutatott 17 tonnás STEIGER, amihez opcionálisan elérhető pótsúlyozás és ikerkerekezés is.

Birkás József, a Bohnenkamp hazai képviseletének vezetője az Alliance gumiabroncsokról beszélt a jelenlévőknek.

Az új fejlesztésű flotációs implement abroncsok 6 mintázatban érhetők el, akár 100 km/h sebességet is biztosítva.

A bemutatott A380-as mintázat országúton is rendkívül jó úttartást biztosít, a hosszirányú középső mintablokkal pedig csökkenti a menetzajt.

A bemutatott abroncsok közt szerepelt még a közkedvelt AGRI-STAR traktorabroncs széria is, melyek szintén nagy sebességindexű változatban is elérhetőek.

Ugyan már nem a szántóföldön, de annál nagyobb látványossági elemekkel tartotta bemutatóját a rendezvény zárásaként a DM KER Kft.

A 46 q billenőterhelésű, vertikális emelőszerkezettel felszerelt T770 és S185 kompakt rakodó az erdészetekben is jól használható, de lazább talajokon is megállja a helyét.

A megújult TL-360 teleszkópgémes rakodó motorháza a 2 tengely között kapott helyet, így könnyen és gyorsan elérhető, szervizbarát.

A fordulékony, jól manőverezhető, 6 m emelőmagasságú, rakodó állattartó telepeken, magtárakban szűk helyen is tud dolgozni.

 

 

 

Sándor Ildikó