fbpx

A traktorra szerelt homlokrakodók speciális munkaeszközei

Írta: Agrárágazat-2021/03. lapszám cikke - 2021 április 05.

A traktorra szerelhető homlokrakodó gépek mindennapos eszközei a gazdaságoknak. Emelőképességben, árban, felszereltségben, munkaeszköz-kínálatban is hatalmas a választék belőlük.

A gazdaságok túlnyomó része csak anyagmozgatási feladatokra alkalmazza a traktoros frontrakodógépeket, ami érthető is, hiszen erre a feladatra szerezték be, és alapvető rendeltetésük is ez. Viszont az elmúlt évtizedben ezeknek az eszközöknek a felhasználási területe is jelentősen bővült. A munkagépgyártók egyre több olyan speciálisan a traktoros homlokrakodókra tervezett, „Euronorm” csatlakozási szabványú munkaeszközt kínálnak, amelyekkel felhasználási területük, illetve kihasználtságuk jelentősen bővíthető.

homlokrakodóra szerelt seprőgép
Traktoros homlokrakodóra szerelt, hajtott, vízszintes hengerkefés seprőgép (fotó: sami.ee) képseo: seprőadapter

 

Telephelyfenntartás

Az egyik legismertebb egyéb felhasználási területe a traktoros homlokrakodóknak a telephely-fenntartási feladatok ellátása. A telephely burkolt, betonozott és aszfaltozott területeinek, útjainak tisztítására hivatott seprőadapterekből már itthon is igen széles választék áll rendelkezésre. Számos gyártó kínál a rakodógépek munkaeszköz-csatlakozó pontjaira adaptálható, hidrosztatikus hajtású seprőadaptert. Ezek különböző teherbírású rakodógépekre eltérő munkaszélességben érhetők el, szinte kivétel nélkül vízszintes seprőhengerrel.

Több modellnél kiegészítő seprőkorong, folyadékkijuttató berendezés, szennyeződést gyűjtő tartály és támasztókerék is megtalálható, illetve opcióban rendelhető. A hajtott vízszintes söprőhengeres gépek mellett itt is vannak egyszerűbb fix, tolható söprőkefék, amelyek meghajtást sem igényelnek, mégis hatékony tisztítást végeznek. Ma már a kínálatban a hajtott, acéldrótos gyomirtó oldalsöprű is elérhető. A műanyag bevonatú, 600 mm átmérőjű acélhuzal-sodronytányér hidromotorral hajtott és alkalmazása vegyszermentes alternatívát kínál a burkolt területek széleinek, padkáinak gyommentesítéséhez.

A telephelyfenntartás másik elterjedt eszköze a tolólap, amelyekből most már nagyon sok elérhető traktorra szerelt homlokrakodóra is. Ezekből itthon importból és hazai gyártásból hatalmas a választék, mind méretben, mind pedig felszereltségben, a legegyszerűbb fix beállítású verziótól egészen az állítható szögállású, támasztókerékkel, hidraulikus szögállítással rendelkező változatokig. Ezek a talajegyengetési, tereprendezési feladatok mellett a téli hóeltakarítási munkákban is jól alkalmazhatók. Szintén a telephely-karbantartási munkálatokat segítheti a traktoros frontrakodókra kialakított védőkorlátos munkaállvány is.

A telephely környezetének ápolását szolgálja a hazai kínálatban a traktoros homlokrakodó munkaeszköz csatlakozására kapcsolható ágvágó berendezés. A három vágókorongos, hidrosztatikus hajtású, 111 fokban dönthető fejegységgel rendelkező WoodKing Classic berendezés 8 km/h munkasebesség mellett 2 100 mm-es vágásszélességgel dolgozik. A 3 darab, 700 mm átmérőjű keményfém vágókorong egyenként 60 vídiahegyű foggal végzi a vágást. Gémje oldalirányban 1 200 mm hosszúságban kitolható, így a telephelyi sövények mellett az út melletti vagy akár a szántóterület szélét határoló fasorok, facsoportok is egyszerűen, gyorsan karbantarthatók vele. Oldalra kitolás esetén az 1 150 kg súlyú munkaeszköz okozta súlypontváltozást ellensúly kompenzálja. Ugyanerre a működtetőmodulra kifejlesztett a gyártó egy Speedy elnevezésű, 1 300 mm munkaszélességű mulcsozó fejegységet is.

 

átalakító keret
A függesztett bálacsomagolót „Euronorm” csatlakozásra alkalmassá tevő átalakító kerete – fotó: tanco.global képseo: euronorm

 

Betakarítás

Bár a frontfüggesztésre kapcsolható rotoros, dobos vagy csillagkerekes rendképzőkből már egész nagy választék áll rendelkezésre, traktoros frontrakodókra kapcsolható verziókat még csak néhány gyártó kínál. Ebben talán az is szerepet játszik, hogy a rotoros rendképzők csak bizonyos munkaszélességig és rotorméretig alkalmasak frontfüggesztett kivitelben történő verzió kialakítására. A rakodók lengése is nagyobb, így a rendképző stabilitása is korlátozott, illetve a talajkövetése sem olyan hatékony, mint például hagyományos mellső függesztésre kapcsolva.

 

rendképző
Az új konstrukciós megoldású, finn gyártmányú, homlokrakodóval üzemeltethető rendképző – fotó: agronic.fi képseo: agronic

 

Ebben a szegmensben viszont érdekes jövőbeni fejlesztési irányt mutat a finn AGRONIC különleges rendképzője. A WR 500 és WR 600 típusok kétrotoros középre dolgozó konstrukciók, de a rendképző rotorok nem a megszokott vezéreltujjas megoldások, hanem a rotor lényegében egy hengerpalást, amelyre kívülről ferdén vannak rögzítve a terelőlemezek és a rájuk csatlakoztatott, ferdén a talajjal érintkező, a munka dandárját végző egyenes, vastag, flexibilis poliamid terelőujjak, amelyek tiszta munkát biztosítanak különféle körülmények között, továbbá a talajjal érintkezve jó rugalmasságot nyújtanak. A terelőujjak könnyen és gyorsan cserélhetők, a rotorpalást belső oldalán lévő rögzítőkapcsos megoldásnak köszönhetően.

A rotorok hidraulikusan, Danfoss hidromotorokkal vannak hajtva, nem igényelnek TLT-hajtást, hiszen a homlokrakodó hidraulikus munkaeszköz kiszolgálására csatlakoztatva kerülnek ellátásra. Mivel az egész konstrukció mellőzi a bonyolult vezéreltkaros rendszereket és a szöghajtóművekkel kombinált, csuklós tengelyhajtásos megoldásokat, így sokkal könnyebb, illetve egyszerűbb felépítésű.

 

bálacsomagoló
Függesztett bálacsomagológép, homlokrakodó gémjére kapcsolva – fotó: tanco.global

 

Bálakezelés, takarmányozás

Napjainkban a hengeres bálák mozgatása mellett már a bálacsomagolás, bálabontás, -kiosztás is elvégezhető traktorra szerelt homlokrakodók munkaeszközeivel. Jó néhány hárompont-függesztésű bálacsomagolóhoz kínál már gyártója „Euronorm” átalakítókeretet. Egyre több függesztett bálabontó kiosztó is rendelhető traktoros homlokrakodóra kapcsolást biztosító csatlakozási kialakítással.
Tovább szélesíti az állattenyésztésben való alkalmazás lehetőségét a takarmánykiosztó kanál, amely az alacsony állatlétszámú gazdaságok ideális eszköze az etetés gépesítésére. Az egyszerű felépítésű, hidrosztatikus hajtású eszköz nagymértékben meggyorsítja az állatok takarmányozását. Érdemes olyan konstrukciót választani, amely marófejjel is el van látva, így a megtöltés gyors és egyenletes.

 

bálabontó
Homlokrakodóra kapcsolt bálabontó-kiosztó munkában – fotó: hustlerequipment.com

 

Az egyik legismertebb hazai gyártású konstrukciónál a trapéz alakú, 2,1 m3-es térfogatú, horganyzott kanál szűkített vége csigavályúval fedett, melyben kettő darab hidromotorral meghajtott, 340 mm átmérőjű csiga végzi a keverést-kiosztást. Ugyanerre a mintára beszórókanál is kialakításra került már, amelynél a csiga helyén egy nagy sebességgel futó szállítóhevedert találunk, ez végzi a 3 darab késes adagolóhenger által felaprított szalma és egyéb szálasanyag kiszórását. Opcióban a tartály térfogata is bővíthető, de az 1,8 méter hosszú kihordószalag is akár 3 méter hosszúra kiegészíthető. Szálas anyagtól függően akár 4 méteres távolságba is képes beszórni.

 

takarmányozókanál
Rakodóra szerelhető takarmányozókanál, a hazai kínálatból képseo: takarmányozó kanál

 

Az alacsony egyedlétszámú, de jól gépesíthető állattartó gazdaságokban – megfelelő munkaeszköz-állomány összeállításával, a munkaeszközök gyors cseréjével – egyetlen traktoros homlokrakodógéppel elvégezhető a takarmányrakodás, a kitrágyázás, az etetés, illetve almozás feladata.

Amint összeállításunkból is kitűnik, napjainkban az alapvetően rakodási feladatok költséghatékony megvalósítására hivatott, traktorra szerelhető homlokrakodók felhasználási területe – a jelentősen kibővült munkaeszköz-kínálatnak köszönhetően – nagyban kiszélesedett. A rakodógépre szerelhető és azzal üzemeltethető egyéb munkagépek nem igényelnek akkora anyagi beruházást, mint hárompont-függesztett vagy vontatott versenytársaik. Így a szerényebb lehetőségekkel rendelkező gazdaságok jelentősen növelhetik a rakodóval szerelt erőgépük hasznos üzemidejét.

 

Farkas Imre