fbpx

Vállalkoznak a gazdák, nem ijedtek meg!

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 06.

Az idei, nehéz év ellenére erősödött a mező- és élelmiszergazdaság, sőt a beruházások és szabályozó rendszerek megalapozzák és segítik az agrárium stabilitását és fejlődőképességét a következő években – jelentette ki Feldman Zsolt az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy az idei évet nemcsak a koronavírus-járvány nehezítette, hanem az aszály, a fagy, a sertéspestis és a madárinfluenza kihívásaival is meg kellett küzdeniük a mezőgazdasági szereplőknek. A járvány utáni időszakra gondolva, idén számos új beruházási pályázatot hirdettek meg, ezek hozzájárulnak majd a versenyképes magyar agrárium további fejlődéséhez.

 

mezőgazdaság
A magyar agráriumot versenyképessé kell tenni (Fotó: Pixabay)

 

Az államtitkár vázolta a pályázatok népszerűségét:

  • 416 milliárd forintnyi igény érkezett rövid idő alatt azokra az állattenyésztési és kertészeti pályázati felhívásokra, amelyeket ősszel nyújtottak be a gazdálkodók.
  • A kistermelők fejlesztéseihez, értékesítési lehetőségeik bővítéseihez is hirdettek pályázatokat, amelyre 17,5 milliárd forint értékben nyújtottak be kérelmeket.
  • Az állattartó telepek fejlesztésére közel 330 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett, ez mintegy 740 pályázatot jelent.
  • Lezárult a kertészeti üzemek korszerűsítési pályázatának benyújtása is. A 30 milliárd forintos keretre több mint 400 pályázat érkezett, mintegy 87 milliárd forintnyi igénnyel.

Az élelmiszeripar fejlesztésére 415 milliárd forint támogatást ítéltek meg 2014 óta, többek között a vidékfejlesztési programból és beruházás-ösztönzési nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatásokból. Ez arra utal Feldman szerint, hogy elkötelezettek a feldolgozottság és az export versenyképesség megteremtésére az élelmiszerek esetében.

 

malac
Az állattartó telepek fejlesztésére 330 milliárd forintnyi igény érkezett (Fotó: Pixabay)

 

A gazdák számára fontos a megbízható, következetes és stabil finanszírozás

Az államtitkár kitért arra is, hogy a gazdálkodók számára alapvető fontosságú a stabilitás a finanszírozásban. 2020 őszén a Magyar Államkincstár (MÁK) 265 milliárd forint előleget utalt ki a gazdálkodóknak.

Ezzel párhuzamosan a kormány 25 milliárd forint többletforrást biztosított az agrártárca számára. Ez teszi lehetővé annak az élelmiszergazdasági válságprogramnak a finanszírozására, amelynek lezárását követően 35 ezer támogatási kérelem után legalább 140 ezer munkahely megőrzéséhez járultak hozzá.

Forrás: MTI/AM Sajtóiroda