fbpx

Tücsökalapú ételek allergiás reakciókat válthatnak ki

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 30.

Kutatók szerint a jövőben a rovarok kulcsfontosságú alapanyagai lehetnek az emberiség élelmezésének. Azonban ausztrál tudósok kimutatták, hogy a kagyló- és rákfélékre allergiás személyeknél a tücsökből készült ételek is kiváltják a túlérzékenységet.

Azokban az élelmiszerekben, melyek elkészítéséhez a tücsök alapanyag került felhasználásra, 20 olyan proteint azonosítottak, amely egyes embereknél súlyos allergiás reakciót okozhat – írták a kutatók a Food Chemistry című szaklapban.

 

Tücsök alapú ételek
Tücsök lepény (Fotó: Pixabay)

 

A Föld népességének élelmezését meg kell oldani

A kutatók előrejelzése szerint a tücskök és más rovarok kulcsfontosságú szerepet fognak betölteni az emberiség élelmezésében, tekintettel arra, hogy a becslések szerint 2050-ben mintegy 9,7 milliárd ember fog élni a Földön.

A népesség száma miatt az élelmezés területén a nem szokványos alapanyagok is teret fognak kapni, illetve fontos szempont a fenntarthatóság is, melyre már napjainkban nagy hangsúlyt fektetnek.

„Több mint kétmilliárdan ma is naponta esznek rovarokat, ami fenntartható megoldás lehet, mert fehérjéi jól kiegészítik a hagyományos állati fehérjeforrásokat. A tücsök fehérjetartalma magas, tápanyagokban gazdag, ráadásul környezetbarát. Számos kutatás kimutatta, hogy jót tesz a belek egészségének, csökkenti a vérnyomást és sok benne az antioxidáns” – magyarázta Michelle Colgrave, a projektvezető ausztrál tudós.

 

Tücsök alapú ételek
Tücsköt tartalmazó ételek magas fehérjetartalommal bírnak (Fotó: Pixabay)

 

A rokoni kapcsolatokban kereshető a magyarázat

Számos kedvező élettani hatása mellett azonban jelentős mennyiségű fehérjét találtak benne, amely allergiát válthat ki a rákfélékre érzékenyeknél.

„Ennek az az oka, hogy a tücsök, a lisztbogár és más rovarok közeli rokonai a rákféléknek. A világon az emberek három százaléka kagyló- és rákallergiás, az arány életkor és régió szerint változó. Nagy az esélye annak, hogy ezek az emberek a rovarokra is allergiásak” – mondta az Edith Cowan Egyetem tudósa.

A rovarok ennek ellenére használható élelemforrások, de ebből a szempontból is ellenőrizni kell őket. Az ételeket, csomagolásukat pedig tájékoztató címkével kell ellátni, az összetevőket feltüntetni – mint általában minden más élelmiszernél –, nehogy az allergiások véletlenül elfogyasszák őket.

A kutatók egész tücsök, sült egész tücsök, valamint a sült-tücsökpor fehérjéit hasonlították össze az ismert allergénekkel.

 

Tücsök alapú ételek
Tücsök tartalmú ételspecialitás (Fotó: Pixabay)

 

Eredményeik segítségével kimutathatók a tücsöktartalmú ételek allergénjei, melyek a biztonság érdekében a csomagolás címkéjén is feltüntethetők.

Forrás: MTI