fbpx

Az agrárerdészeti fásításban rejlő lehetőség

Írta: Csomor Zsolt - 2019 január 10.

Az agrárerdészeti rendszerek számos előnyük ellenére jelenleg még kevésbé terjedtek el hazánkban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a helyzet megváltoztatása érdekében országos előadássorozatot indított a témában, elsőként Sárváron.

fásítás

Hazánk erdősültsége jelenleg 21 százalék körül mozog, amit indokolt lenne néhány évtizeden belül 27 százalékra emelni. A cél nem csak erdőtelepítéssel érhető el: a jövőben fontos szerepet kaphatnak az agrárerdészeti fásítások is, hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a köztestület Sárváron rendezett gazdatájékoztató fórumon.

Főként a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági területek eredményesebb hasznosítására több szempontból is jó lehetőséget ad az agrárerdészeti fásítás. Ezáltal az ország faállománnyal való borítottsága úgy növelhető, hogy közben a mezőgazdasági termelés is fenntartható, ráadásul támogatás is igénybe vehető rá.

A NAK elnöke hozzátette, hogy az agrárerdészeti rendszerek, fásítások jelenleg kevésbé ismertek és elterjedtek hazánkban, ezért a kamara kiadványt jelentetett meg, ami többek között ismerteti az agrárerdészeti rendszerek sajátosságait, előnyeit, valamint az átálláshoz igényelhető beruházási típusú vidékfejlesztési támogatások formáit.

A rendezvényen bemutatták az egységes vadkárfelmérési útmutató tervezetét is. A vadkár felmérése terén komoly előrelépést jelent majd az egységes vadkárfelmérési útmutató, ami a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének, illetve a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének vezetésével, a NAK és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szakmai és finanszírozói közreműködése mellett készül.