Ön tudja, hol van Adzsária? Pedig piacunk lehet ott!

Borítókép

Áprilistól szakértői egyeztetésekkel lép tovább az a folyamat, amit a napokban miniszteri és miniszterhelyettesi szinten indított el a Georgia (Grúzia) és Magyarország.

Együttműködés és piacok

Hazánk állattenyésztésben elért eredményeiről, kertészeti kultúráinkról, a borászati és az édesvízi haltenyésztés tapasztalatainak kicseréléséről, oktatási együttműködés lehetőségéről is tárgyalt Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Georgiához tartozó Adzsáriai Autonóm Köztársaság agrárminiszterével, Tite Aroshidzével Budapesten. – Magyarországon az állattenyésztés és a kertészeti ágazat igen jelentős, az ezekben megszerzett tapasztalatainkat készek vagyunk megosztani Georgiával – mondta a miniszterhelyettes, kiemelve Magyarország történelmi borvidékeinek jelentőségét, a szőlőnemesítésben elért eredményeket. Hozzátette: a kaukázusi országgal együttműködve bővíthetnénk piacainkat, továbbá a közeledést a halászati együttműködés, az öntözés és a vízgazdálkodás terén is, mivel a klímaváltozás hatásait öntözött területeink növelésével tudjuk kivédeni.

Fejlesztés és oktatás

Az adzsáriai miniszter érdeklődött a magyar mezőgazdasági termelés támogatásának formáiról, a tejelőmarha-tenyésztésünk eredményeiről és az élelmiszeripar fejlesztési irányáról. Szó esett még a mindkét országban tapasztalható munkaerőhiányról és a generációváltás fontosságáról. Az adzsáriai agrárminiszter örömmel fogadta annak lehetőségét, hogy országából többen részt vehessenek magyar agráregyetemi képzéseken. Áprilisában a két ország közötti mezőgazdasági munkacsoport keretében szakértői egyeztetésre kerül sor.

(forrás: AM Sajtóiroda)

Tartalom közti banner a cikk végére
no