fbpx

Az új talajfertőtlenítő rovarölő szer egyúttal starter műtrágya is

Írta: Agrárágazat-2021/10. lapszám cikke - 2021 október 13.

Nem az a legfontosabb, hogy mennyi foszforunk van a talajban. A lényeg sokkal inkább az, hogy ebből mennyi az, amit azonnal fel tud venni a növényünk. Gyakorlatilag ezt az alapigazságot járta körbe a Sumi Agro Hungary idei, sorrendben már XX. Kalászos Gabona Fóruma.

„Börtönéből szabadult sas lelkem” – a kölcsönkért költői szavakkal végre személyesen köszöntötte Wirth László ügyvezető igazgató a közel 200 fős érdeklődő közönséget, utalva a pandémia miatti bezártságra, rendezvény nélküli, de mégis aktív évre. A Sumi Agro az idei évben immáron 20. alkalommal rendezte meg a Kalászos Gabona Fórumot, mely a kalászosok hazai és világpiaci kereskedelmi, illetve a hazai növényvédelmi kérdéseit járta körbe hagyományos módon. Az előadók között köszönthettük Dr. Lakatos Zoltánt, a Hajdú-Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Dr. Kiss Pétert, a Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének elnökét, Jordán Lászlót, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának igazgatóját, valamint a Sumi Agro legújabb termékének, a TRIKA expert gyártócégének kollégáját, Raffaele Brunettit is.

 

Wirth László ügyvezetőWirth László ügyvezető igazgató

Apró szemcsébe zárt szervesanyagmátrix

Franciaországban és Romániában már forgalomban van az az új talajfertőtlenítő, amely rövidesen idehaza is megkapja a forgalombahozatali engedélyt. A TRIKA expert 4 g/kg lambda-cihalotrin talajfertőtlenítő rovarölő mellett 35% foszfort és 7% nitrogént tartalmaz, így nemcsak a drótféregre és mocskospajorra fog megoldást nyújtani napraforgóban és kukoricában, hanem a startertrágyázást is egymenetben megoldja.

A foszfor hiányát a növények rövid ideig képesek csak tolerálni, már néhány nap után csökken a hajtás- és gyökérnövekedésük. Az intenzív, nagy termőképességű fajták tenyészidejének kritikus szakaszaiban előfordulhat, hogy a növény nem talál elegendő foszfort a fejlődéséhez. A foszforral való ellátást tovább nehezíti, hogy a gyökerek csak közvetlen közelről képesek felvenni, ezért a megfelelő hozzáférés alapja a gyökérzóna egyenletes ellátása hatóanyaggal.

„A TRIKA expert hozzáadott értéke tehát a tőzegben, a homogenitást és azonnali felvehetőséget biztosító apró szemcseméretében (is) rejlik” – tette hozzá a terméket bemutató Jáger Ferenc fejlesztési és engedélyezési igazgató. A szintetikus piretroidok csoportjába tartozó lambda-cihalotrin a kártevők idegrendszerére hat, így gyors és hatékony a védekezésben. Magyarországon kukoricában és napraforgóban kerül engedélyezésre.

Trika táblázat

A hazai piacon jövőre megjelenő rovarölő használatakor a gyártó által garantált sikert a termelők akkor realizálhatják, ha a maghoz minél közelebb tudják juttatni az aprószemcsés granulátumokat. A technológia természetesen adott ehhez, de a kultivátorra szerelt granulátumszórók nálunk még kevésbé elterjedt használata is „megér majd egy gondolatot” – hangzott el zárásként a szakmai fórumon.

Az új talajfertőtlenítő bemutatásán olyan aktuális kérdéseket is feszegetett a szakmai fórum, mint a búzapiacon tapasztalható árrobbanás, az olajosmag piacának mozgatórugói, a hatóanyag-kivonások oka és okozata vagy épp az agrárhitelezés lehetőségei.

Sándor Ildikó