fbpx

Tűzihorganyzás az agrárgazdaságnak és magánszemélyeknek is

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 11.

Az acélszerkezeti tűzihorganyzás (MSZ EN ISO 1461) olyan korrózióvédelmi eljárás, mely több évtizedre szóló, karbantartásmentes védelmet nyújt.

Sőt, a használatból történő kivonás után a fémbevonat teljes újrahasznosítását is lehetővé teszi. Az acélgyártásnál visszanyert horgany a vegyipar, gyógyszeripar, szépségipar, stb. számára értékes alapanyagok. A horganybevonatok – szokásos vastagságnál és környezeti hatásoknál – legalább 40-50 évig nyújtanak védelmet az acélszerkezetnek. A horganyfém (cink) az élő szervezetek, így az ember számára is létfontosságú nyomelem. A cinkvegyületeket már az ókorban sebgyógyításra is használták, de mint fontos ipari alapanyag csak később terjedt el.

 

tűzihorganyzás kertészet

 

A bevonat tömör, tartós, esztétikus és könnyen tisztán tartható

Tűzihorganyzásnál az acélszerkezet teljes felületén (kívül-belül) egy tömör, a vashoz ötvözetréteggel kapcsolódó, horganyréteg jön létre. Ütés- és kopásállósága többszöröse a szokásos festékekének. A termékek élein is kitűnően véd, vastagsága ott is egyenletes. A friss fémréteg általában fényes-ezüstös, felületén később matt-szürke cinkpatina alakul ki. Szennyezettebb helyeken időnkénti vízsugaras lemosással könnyen tisztántartható.

 

tűzihorganyzás marhatelep

 

Évtizedekre szóló, karbantartásmentes védelem a legtöbb alkalmazási területen

A magyar tűzihorganyzó-ipar az agrárium részére az elmúlt ötven esztendőben több mint negyedmillió tonna acélszerkezetet látott el védőbevonattal. A legfontosabb felhasználási területeket a mellékelt táblázatban foglaltuk össze. Tűzihorganyozhatók a szerkezeti acélokból gyártott tömör és zártszelvényes, akár vékony és vastag lemezből gyártott termékek, de az öntvények is.

táblázat

 

A bérhorganyzás a vállalatoknak és magánszemélyeknek is megfizethető

A tűzihorganyzás mint szolgáltatás nagyon egyszerűen igénybe vehető. Csupán ki kell választani azt a tűzihorganyzó vállalatot, ahol a befogadó termékméretek megfelelőek. A technológiai feltételek szerint kialakított acélszerkezet bevonására kötött megállapodás alapján, a még „fekete” árut az ügyfél beszállítja a horganyzómű telephelyére, majd a már bevonatos terméket néhány nap múlva elszállíthatja, és azonnal beépítheti. A szolgáltatás díja versenyképes egy két rétegben felvitt, jó minőségű festés árával, ám itt több évtizedes, karbantartásmentes védelemmel lehet számolni. Bérhorganyzást akár természetes személyek is igénybe vehetik. További információk elérhetőek a Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége honlapján, vagy a nemzeti szövetségnél.

 

tűzihorganyzás elérhetőség