fbpx

„Tűzifát okosan” – online piactér

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 23.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal EUTR szakemberei az elmúlt években több ezer jogszerűtlen hirdetést távolíttattak el különböző hirdetési felületekről. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján, a tisztességes szereplők támogatása érdekében a Nébih Tűzifát okosan néven online piacteret fejlesztett. A felületre már feltölthetik ajánlataikat az érintettek, a jövőben pedig új modul indulása is várható.

A Nébih EUTR ellenőrei több száz vizsgálatot végeztek és több ezer jogszerűtlen hirdetést távolíttattak el különböző hirdetési felületekről az elmúlt években. Úgy tapasztalták, a tűzifával való visszaélések nemcsak a jelenlegi fapiacot érintik hátrányosan, hanem a jövőbeli tűzifa keresletet is, ugyanis sok megkárosított vásárló más energiahordozó felé fordul.

Ingyenes a rendszer

A jogszerűen működő erdőgazdálkodók, földhasználók és faanyag kereskedelmi lánc szereplők támogatása érdekében – az Agrárminisztérium támogatásával – a Nébih EUTR részlege online piacteret fejlesztett. A Tűzifát okosan rendszer ingyenes, azonban ügyfélkapus azonosítással működik és kizárólag erdőgazdálkodók, illetve az EUTR nyilvántartásban szereplő faanyag kereskedelmi láncszereplők tűzifa-értékesítési tevékenységet folytató telephelyeire adható fel hirdetés. A termékeknél szerepeltetni kell a tömör köbméterre vonatkozó átváltási tényezőket, továbbá megadható, hogy a hirdető vállal-e tűzifa kiszállítását, és ha igen, milyen településekre.

Az érintett tűzifa értékesítők már „feladhatják” hirdetéseiket, melyhez további információkat találnak alábbi cikkünkben: https://portal.nebih.gov.hu/-/tuzifat-okosan-regisztracios-tudnivalok

A vásárlók regisztráció nélkül kereshetnek majd a hirdetések között a https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/kereses oldalon. A Tűzifát okosan népszerűsítése érdekében a Nébih májustól széleskörű kommunikációs kampányt is indít a lakosság felé.

A fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa esetében a magyar tűzifavásárlók stabil keresletet jelentenek. A Tűzifát okosan felület hatékonyan segítheti e vásárlók és a tisztességes termelők, kereskedők egymásra találását.

Forrás: Nébih