fbpx

A MOSZ szerint a magyar mezőgazdaság termelési potenciálja alatt teljesít

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 07.

A MOSZ szerint a magyar mezőgazdaság termelési potenciálja alatt teljesítBudapest, 2014. március 6., csütörtök (MTI) – A magyar mezőgazdaság messze a termelési potenciálja alatt teljesít, még mindig nem érte el az 1989-es szintet, annak a 80 százaléka körül mozog – mondta Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elnök a MOSZ agrárpolitikai tézisei címet viselő javaslatcsomag fontosabb megállapításait ismertette, amelyet a szervezet eljuttatott az országgyűlési választáson országos listát állító pártok elnökeihez, vezető szakértőihez.

Nagy Tamás emlékeztetett: az ágazat teljesítménye a rendszerváltást követően zuhant, majd az ország uniós csatlakozása után öt évig biztatóan emelkedett, majd 2009 után ismét csökkenni kezdett.

A MOSZ elnöke úgy vélte: a mezőgazdaság stabilizálódásának és növekedésének az egyik legfőbb akadálya, hogy a politika folyamatosan rátelepedett az ágazatra. Így a rövid távú célok – a politikai megfontolások – háttérbe szorították a hatékonyság, a versenyképesség, a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a fenntarthatóság követelményeit. A nagy mértékű bürokrácia szintén hozzájárult az ágazati teljesítmény visszaeséséhez.

Az agrár-érdekképviselet szerint az új földtörvény káros a mezőgazdaságra, amit az állami földek „újraelosztásának” mostani gyakorlata is jelez. A MOSZ sérelmezi azt is, hogy az új földforgalmi törvény ez év május 1-je után is fenntartja a mezőgazdasági termelést folytató vállalkozások földtulajdon-szerzési tilalmát. A MOSZ az újonnan hivatalba lépő kormánytól a termőfölddel kapcsolatos mostani szabályozás érdemi felülvizsgálatát és módosítását várja.

Emellett olyan üzemszabályozási törvényt is vár, amely minden gazdálkodó számára azonos esély teremt, támogatja a legális termelést.

A mezőgazdasági termékek értékesítési biztonsága az utóbbi években jelentősen romlott. Ezért a MOSZ javasolja a mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripari feldolgozók hosszú távú együttműködésére alapozott program kidolgozását. Továbbá szorgalmazza az ágazat szereplőinek a közteherviselésben való arányos részvételét is.

MTI 2014. március 6.