fbpx

ÚJ ÉPÍTŐIPARI PÓTKOCSI: A PRONAR T701HP

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 06.

PROFI LINE termékek PRÉMIUM MINŐSÉGBEN

A Pronar vállalat megkezdte a T701HP Profi Line verziójának, egy monocoque/teknős kivitelű, önürítős építőipari pótkocsinak a gyártását. Először 2017-ben, a hannoveri Agritechnica nemzetközi vásáron mutatták be, ahol mind az építőipar, mind a mezőgazdaság területén nagy érdeklődéssel fogadták. A Pronar Profi Line modelljei egyedülálló kialakításuk révén egész évben használhatók különféle iparágakban, nemcsak a mezgazdaságban, ahol bizonyos típusú gépeket szezonon kívül nem sűrűn használnak.

Az új pótkocsi fejlesztését a fenti szektorokban működő cégektől érkező javaslatok alapján kezdték meg. Alacsony (5,5 tonnás) menetkész tömegének és 22 tonnás hivatalosan megengedett össztömegének köszönhetően a PronarT701HP építőipari pótkocsi nagy teherbírással (16,5 t) rendelkezik. Jól teljesít nehéz terepen, különösen nagy volumenű útépítési projektekben, kavicsbányákban (ömlesztett anyagok, kavics és kövek szállítása), illetve törmelék és aszfalt szállításánál. Ez a pótkocsi a legnagyobb igényeket támasztó ügyfelek számára készült, akiknek a legjobb teljesítményparaméterekre van szükségük.

Traktor után kapcsolva a T701HP tökéletesen kiváltja a hagyományos tehergépkocsikat, sőt, sokkal könnyebb vele manőverezni, és mocsaras vagy más nehéz terepen is jobban megállja a helyét. Ezenkívül olcsóbb is egy ilyen gépkapcsolat üzemeltetése, mint a hagyományos fix platós vagy billenős teherautóké. 600/55R26,5 széles gumiabroncsainak köszönhetően a pótkocsi sokoldalúbb is, hiszen a mezőgazdaságban is használható.

A T701HP egyik legfőbb előnye a félkör keresztmetszetű és az ürítés irányába szélesedő rakodótér. Ennek a kialakításnak köszönhetően a rakomány hatékonyan kiüríthető: a föld vagy a homok nem ragad fel a falakra, illetve nem torlaszolja el a kijáratot. A T701HP Profi Line standard térfogata 12,5 m3, ami az opcionális tartozékként beszerezhető 800 mm-es oldalfal-magasítókkal 22 m3-re bővíthető. A pótkocsi falai 6 mm vastagok, és csúcsminőségű, teljes mértékben kopásálló lemezből készülnek, ami tovább javítja annak tartósságát és kopással szembeni ellenállását. Így nő a hasznos élettartam, valamint a koccanásokkal, ütődésekkel, zord időjárási körülményekkel és vegyszerekkel szembeni ellenállás is.

A teknős kialakítással csökkent a pótkocsi üres tömege, teherbírása ugyanakkor nőtt. A hatalmas, 25 tonna megemelésére képes teleszkópos első billentőhenger könnyedén kiüríti a rakodóteret mindössze 30 másodperc alatt. Az ürítés során a munkahenger olajigénye körülbelül 41 liter, amihez egy hatékony szivattyú és hidraulikarendszer is szükséges. Ezért a pótkocsi kétvezetékes hidraulika-rendszerrel van felszerelve, amely gondoskodik az olaj gyors leeresztéséről és munkahengerhez juttatásáról, miközben a kiváló minőségű erősített munkahengerek könnyebbé és biztonságosabbá teszik az ürítést.

A T701HP építőipari pótkocsihoz kiegészítő felszerelésként a rezgéscsillapítóval ellátott vonórúd is jár, amelynek két rugója elnyeli a traktorra ható erőt. Ez a megoldás megszünteti a kellemetlen rángatást, és védi mind a pótkocsit, mind annak kezelőjét. Opcionális tartozékként hidraulikus rugózású vonórúd is felszerelhető, ami tovább növeli a kezelő kényelmét.

A T710HP vonórúd-alaptartójának magassága állítható, így a pótkocsi különböző gyártóktól származó traktorokhoz csatlakoztatható. A parabolarugókkal, 1900 mm-es nyomtávval és széles kitérési szöggel rendelkező tandem felfüggesztés kiválóan teljesít instabil talajon. A pótkocsi hátsó ajtaját a hidraulika-rendszer nyitja. Ez teljesen felemelhető, ami nagyban megkönnyíti a nagyobb kövek és sziklák leborítását, az önbeálló funkciónak köszönhetően pedig gyorsan visszaáll a helyes pozícióba az ürítés után.

Az építőipari pótkocsik termékkínálatában a T701HP modellen kívül a T679/2 és a T701 is kapható Profi Line kivitelben. Továbbá a Profi Line kínálatban a T701HP mellett a 14 tonna teherbírású Herkules N262/1 trágyaszóró is megtalálható.

www.dorker.hu