Új étkezési gabonánk - a Hungaro durumrozs

A ’Hungaro’ fajta az első a tritikálé fajon belül, amely étkezési és takarmány célra lett bejelentve és a hivatalos gazdasági értékvizsgálat és előterjesztés alapján így is kapott Állami Elismerést. A ’Hungaro’ fajta már a 3. éve a legnagyobb területen szaporított és termesztett tritikálé (durumrozs) vezérfajta.

1. melléklet. Hungaro tritikálé (durumrozs) vetőmag kiszerelve
A ’Hungaro’ fajta étkezési célú felhasználásával kedvezőek a tapasztalatok. Mint alternatív étkezési gabonafajta kitűnő táplálkozás élettani tulajdonságai (beltartalma) alapján  az egészségmegőrzésben is fontos szerepet kaphatna – és remélhetőleg kap is!
A tritikálé, mint faj neve takarmánygabonaként vált ismertté. Ezért kb. 1 éve szinonim magyar fajnévvel (durumrozs) elkezdtük a ’Hungaro’ faját megismertetni és kipróbálni az élelmiszer vonalon. A visszajelzések pozitívak nemcsak  a tudomány, de a szakma (malomipar, sütőipar, tésztagyártás) és a fogyasztók oldaláról egyaránt. Ezt erősítette meg a 2013. július 5-én Komáromban rendezett - termékkóstolóval egybekötött - szakmai tanácskozás is, ahol a tudomány és a szakma képviselői, valamint a fogyasztók is egyetértettek a ’Hungaro durumrozs’ névvel, és kérték, hogy tegyük hivatalossá. Ennélfogva durumrozs  néven kívánjuk a jövőben forgalmazni a Hungaro étkezési tritikálé fajta étkezési gabona termését, lisztjét és a belőle készült élelmiszereket.
 
Azért kapta ezt a nevet, mert  - mint keményszemű szekunder rekombinációs hexaploid tritikálé (durumrozs) fajta - elsősorban a durum búza és rozs tulajdonságait (genomjait) egyesíti magában. A Hungaro durumrozs tehát egy étkezési triticale fajta, amely elsősorban a durum búza és rozs tulajdonságait (genomját) egyesíti magában, de tartalmaz tulajdonságokat az étkezési búzából is. A rozs genom adja a kórokozókkal szembeni rezisztenciát és a jó alkalmazkodóképességet a kedvezőtlen ökológiai körülményekhez (éghajlat, talaj), beltartalom szempontjából pedig a magasabb ásványi anyag és rost tartalmat, B-vitamin és E- vitamin tartalmat. A búzától örökölt gének biztosítják a nagy termést és jó sütőipari minőségi tulajdonságokat. Rendelkezik viszont néhány olyan kedvező új tulajdonsággal is, amely egyik szülőfajra sem jellemző.  
2. melléklet.Hungaro durumrozs pékáruk - adalékanyagok nélkül
A közönséges búza (Triticum aestivum) és az eddig köztermesztésbe került hexaploid takarmány tritikálé fajták (xTriticosecale Wittmack)  között sütőipari értékben a búza javára mutatkozó különbséget az étkezési búzában jelenlévő DD genompár okozza. A hexaploid tritikáléban a DD genompárt a rozsból származó RR genompár helyettesíti. (AABBRR) 
 
A Hungaro durumrozs nemesítésénél alkalmazott módszer - a szekunder hexaploid tritikálé fajták keresztezése (2n=6x=42 x 2n=6x=42) – lehetővé teszi a tulajdonságok rekombinálódását, amelynek eredményeként nagyszámú, igen különböző hibrid keletkezik. Így hagyományos nemesítési módszerekkel is eredményes lehet a tritikálé lisztminőségének, sütőipari tulajdonságainak a javítása, mivel a szekunder hexaploid tritikálék a tetraploid durum (vagy turgidum) búza és a diploid rozs genomon kívül tartalmazhatnak a hexaploid (étkezési) búza D-genomjából származó géneket is, amelyek érvényre juthatnak a rekombinációs hexaploid tritikáléban. Ezt a lehetőséget kihasználva rekombinációs hexaploid tritikálé genotípúsok (2n=6x=42 x 2n=6x=42) előállításával és azok folyamatos minőségi tulajdonságainak vizsgálata mellett állítottuk elő az első étkezési tritikálé fajtát - a Hungaro durumrozsot.
 
A Hungaro durumrozs fajta beltartalmi - és malmi-sütőipari minőségének vizsgálata több éven keresztül a Debreceni Egyetemen Agrár-műszerközpontjában Prof. Dr. Győri Zoltán irányításával folyt, amely eredményekből levonható következtetések az alábbiak:
3. melléklet. Hungaro durumrozs tészták- tojás és adalékanyagok nélkül
A Hungaro durumrozs összetételét a búzával megegyező, vagy annál magasabb fehérjetartalom jellemzi és ezen fehérjetartalomban az esszenciális aminosavak mennyisége, különösen a lizin, a metionin és a cisztein magasabb. Ez a magasabb érték a  lisztre is jellemző. Az ásványianyag-tartalom tekintetében jellemző a búzánál magasabb P, K, Ca, Cu, Mg és Zn-tartalom, amelyek segíthetnek a szervezet mikroelem bevitelének növelésében. A vitaminok közül az E, B1, B2 és B6 vitamin tekintetében a lisztje kétszeres mennyiséget tartalmaz, mint a búzaliszt. Táplálkozás-élettani jelentőségét fokozza, hogy nyersrost és élelmi rost tartalma több mint kétszerese a búzalisztének, összes szénhidráttartalma viszont közel 10 %-kal alacsonyabb, így energiatartalma is ezzel arányosan alacsonyabb. 
 
További újabb paraméterekre is folyik a vizsgálata.
 
A Hungaro durumrozs fajta fontos növény lehet a fenntartható mezőgazdaság számára, a belőle készült élelmiszerek (2., 3. kép) fogyasztása pedig az emberek egészségének megőrzésére. 
 
Dr. Kruppa József PhD 
tiszteletbeli egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár
növénynemesítő
Ifj. Kruppa József
agrármérnök, PhD hallgató