fbpx

Kipróbált növényvédelmi megoldások repcében

Írta: - 2015 február 17.

Az őszi káposztarepce növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Vranyák Róbert tulajdonos, Vranyák Kft., Dunaföldvár„Összesen mintegy 450 hektár területet művelünk. Ebből 250 hektár saját használatú és még mintegy 200 hektáron végzünk különböző gépi szolgáltatásokat. A kukorica kb. 110 ha, az őszi búza 60 ha, az árpa 20 ha, a napraforgó 30 ha és az őszi káposztarepce is 30 ha. A bérmunkával művelt területeken az egyik legjobban integrált növény a repce. Aki megbíz bennünket, annak a repcéjében minden munkaműveletet mi végzünk, a vetéstől az aratásig. Ez még további 20-30 hektár repceterületet jelent. Ezen kívül a legnagyobb fajtatulajdonosoknak kísérleteket is beállítok, elsősorban kukorica és repce hibridekkel. A repcét sokszor, 6?8 alkalommal is kezeljük. A gyomirtás rendszerint csak az őszi egyszikűek ellen irányul. Tavasszal és ősszel is van regulátoros kezelés, amit virágzásban egy újabb gombaölő szeres kezelés követ. A rovarok ellen szükség szerint védekezünk, de ez már rendszerint ősszel elkezdődik. Rovarölő csávázószerek hiányában most fokozottan figyelek erre a kérdésre, az első kezeléseken már túl is vagyunk. A területünkön a Nufarm szinte teljes repce növényvédő szer kínálatát használjuk. Gabona árvakelés ellen a Gramin 0,8 l/ha dózisával védekeztünk. A Kaiso Plusz csomagot az ajánlott 33 hektárra juttatjuk ki, tavasszal pedig szükség esetén a Kaiso EG vagy a Sumi Alfa 5 EC készítmények egyikével permetezünk. Az őszi és a tavaszi regulátoros kezelést általában Mystic 250 EC-re alapozzuk, amit 1,0 l/ha dózisban juttatunk ki, külön menetben. Fővirágzásban egy újabb kezelést kap a repce, amit az évjárattól függően választunk meg. Általában valamilyen azolt, de van amikor strobilurint is használunk. Amit a legfontosabbnak tartok, az a megfelelő dózis és permetlémennyiség használata. Mi nem szoktuk csökkenteni a dózisokat az ajánlott mennyiségről és a víz mennyiségét is inkább a magasabb értéken (250-300 l/ha) használjuk. Az alkalmazott termékekkel elégedett vagyok, nyugodt szívvel ajánlom őket másnak is. Érdemes a csomagokra figyelni, mert jól vannak összerakva és az ár-érték arányuk is igen meggyőző.”

Vranyák Róbert tulajdonos, Vranyák Kft., Dunaföldvár

Lajtos János egyéni vállalkozó, Sárszentmiklós

„Húsz éve gazdálkodom Fejér megye déli részén, Sárszentmiklóson, mintegy 350 hektáron. Igyekszem több lábon állni és a hagyományos búza, kukorica növényeken kívül repcét és őszi búza, valamint mustár vetőmagot is termesztek. Mindinkább az intenzív, de költséghatékony megoldásokra törekszem. Ezeknek a figyelembevételével állítottam össze 2013 őszén a közel 50 ha repce termesztéstechnológiáját, kezdve a vetőmag kiválasztásától, a tápanyagellátáson át a növényvédelemig. Akkor még lehetett használni rovarölő szerrel csávázott vetőmagot, így az őszi kártevőkkel nem volt gond. Az időben, starter műtrágyával elvetett és jó tőszámmal kikelt állomány gyorsan elérte a 6-8 leveles fejlettséget, amikor 1,0 l/ha Mystic 250 EC-vel lekezeltem, aminek nemcsak a regulátor hatása érvényesült, hanem a táblában itt-ott fellelhető fómás fertőzést is megállította. Az enyhe tél után, ahogy a talajra rá lehetett menni, kiadtam az első adag fejtrágyát. Korán kihelyeztem a sárga tálakat is, mert a felmelegedéssel a szárormányosok betelepedésére lehetett számítani. Optimális időben sikerült az első kezelést elvégezni. A Nufarm Repce Plusz csomagját használtam, ami a Kaiso EG és Cyren EC inszekticideket, továbbá a már ősszel is használt Mystic 250 EC regulátorhatású fungicidet tartalmazza. Mindezt levéltrágyával is kiegészítettem. A Kaiso és a Cyren kombinációja a rovarproblémákat zöldbimbós állapotig megoldotta, a Mystic pedig az oldalelágazások serkentésén kívül a gombás fertőzésektől védte meg az állományt, egészen a virágzásig. A második fejtrágya után hamarosan szárba indult a repce. A virágzás hosszan elhúzódott, így ebben az időszakban kétszer kellett még fénybogár és becőormányos ellen védekezni, amit lombtrágyával egészítettem ki. A második permetezés alkalmával a tábla egyik felén a Nufarm új készítményét, az azoxistrobin hatóanyagú Tazer 250 SC-t, a másik felén a már megszokott szert juttattam ki a gombás fertőzések ellen. A repce a betakarításig mentes volt a kórokozóktól és kártevőktől. Utólag visszatekintve, jobb lett volna, ha a pergési veszteség csökkentésére kiadott Spodnam DC-vel egy menetben deszikkáló készítményt is kijuttatok, mert a repce betakarítása a lassú érés és a kedvezőtlen időjárás miatt nagyon elhúzódott, de a 4,8 t/ha-os termés a ráfordított költségekért és fáradságért kárpótolt.”

Lajtos János egyéni vállalkozó, Sárszentmiklós

Hágen István mezőgazdasági vállalkozó, Maklár

„A repcét augusztus 29-én vetettük el a megfelelően előkészített talajba. A DK Imido CL fajta vetőmag mennyisége hektáronként 2,7 kg volt. Alaptrágyaként adtunk 100 kg/ha diammónium-foszfátot (DAP). Vetéskor a talaj víztartalma elég volt a keléshez, a későbbiekben is bőven volt csapadék, az időjárás pedig inkább meleg volt. A bolha és a repcedarázs álhernyó Heves megyében nagy károkat okozott. Ellenük kelés után juttattuk ki a Repce Plusz csomagban található Kaiso EG és Cyren EC kombinációját. Ennek köszönhetően a kártevők elleni védelem megfelelő volt. A Mystic 250 EC regulátort október második felében permeteztük ki. Az állomány megfelelő tőszámmal várja a telelést, gombabetegségektől mentes.”

Hágen István mezőgazdasági vállalkozó, Maklár

Ahogyan az elmúlt években, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező repcetermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám

termékfejlesztési vezető

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!