fbpx

VINCARE® – törődjön többet (bor)szőlőjével

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 18.

Szőlőtermesztésünk sikerét a kórokozók elleni védekezések eredményessége nagymértékben meghatározza. Az oospórás gombák közé tartozó szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola) 1887 óta van jelen Európában. A védekezés eleinte csak rézzel történt („A peronoszpóra ellen biztos orvosságunk van, a rézgáliczczal való permetezés” Dr. Jókai Mór, 1896), a mai, modern peronoszpóra elleni készítmények a fiatal hajtásokat is védő szisztemikus, valamint kontakt hatóanyagokat már gyári kombinációban tartalmazzák. A Makhteshim Agan által forgalmazott Vincare is ebbe a csoportba tartozik.

Hatóanyag és hatásmechanizmus

Vincare kontakt hatóanyaga a folpet (500 g/kg), szisztemikus hatóanyaga a bentiavalikarb-izopropil(17,5 g/kg), amely a karboxilsavamidok (dimetomorf, iprovalicarb, valifenalát) képviselője (FRAC – CAA-fungicidek). A szisztemikus komponens az oospórás gombák sejtfal-bioszintézisének gátlásán keresztül fejti ki hatását. A legújabb kutatási eredmények szerint a gombák cellulóz-szintézisét akadályozza.

Preventív hatása mellett kiemelkedő kuratív és eradikatív hatása, amely a felszívódás után, a sejt közötti járatokban jelentkezik: fertőzés után hat nappal kipermetezve is közel 100%-os hatékonyságot biztosít. A gombaspórák csírázását és a gombafonalak növekedését már 1,0 µg/l koncentrációban hatékonyan gátolja. Hatását hosszan, akár 28 napon keresztül képes megtartani. Gyors felszívódásának köszönhetően a kezelést követő néhány óra múlva lehullott csapadék már nem befolyásolja a hatékonyságát.

A Vincare borszőlőben engedélyezett peronoszpóra, szőlőorbánc és szürkepenész elleni védekezésre 1,8-2,0 kg/ha dózisban. Fertőzésveszélyes időszakban elsősorban preventív jelleggel, előrejelzésre alapozva, vagy legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell elkezdeni a kijuttatást, a fertőzési nyomástól és az időjárástól függően 7-14 napos időközönként (maximum 4 alkalommal). Törekedjünk az egyenletes permetlé fedésre a lombozat belsejében és a levélfonákon is, amit Bio-Film adalékanyag hozzáadásával elősegíthetünk.

A Vincare előnyei:

  • Többszörös védelem a két hatóanyagnak köszönhetően
  • Rezisztencia kialakulását késlelteti
  • Szisztémikus hatóanyaga gyorsan felszívódik
  • Preventív, kuratív és eradikatív hatással egyaránt rendelkezik
  • Hatását hosszan megőrzi
  • Felhasználóbarát, gyorsan oldódó WG formulációval rendelkezik

A Vincare-ről és az új betegség előrejelző rendszerünkről bővebb információt olvashat a www.mahun.hu címen, vagy keresse a Makhteshim kereskedelmi képviselőit!

Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary