fbpx

Új optimizmus az EU agrár-gépiparában

Írta: Kohout Zoltán - 2020 november 06.

A májusi mélypont után ismét egyértelműen a pozitív tartományba lendült az európai mezőgazdasági gépipar általános üzleti klímamutatója. Beszédes válaszok.

 

Emelkedő trend

A tavalyi év közepe óta most először tér vissza pozitív tartományba az üzleti légkör indexét mérő mutató. A 2020. októberében mért +8 pont (-100 és +100 skálán) ugyan messze van a 2018-as (50-60-as) átlagoktól, de a koronavírus-járvány sújtotta idei esztendőben egyértelmű és többhónapos emelkedés trendjét rajzolják meg. A javulás ráadásul a legtöbb szegmensben mérhető. Két markáns kivétel van: az állattartásban használt eszközök, felszerelések piaca, illetve a gyepek, a kertek és a települési-kommunális berendezések szegmense.

 

 

Megrendelések

Összességében a forgalom és az EU-n belülről és kívülről érkező megrendelések jelentősen növekedtek az elmúlt hetekben. A forgalommal ellentétben a megrendelések további növekedése nem várható. Az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA) azt is megjegyzi friss jelentésében, hogy az üzleti légkör nem minden európai termelési helyszínen javult. A főbb gyártási helyek összehasonlításakor egyértelmű többség pozitív értékelés csak Németországban született.

 

 

Gépek és munkavállalók

Ami a piaci oldalt illeti, az elvárások tovább javultak számos európai ország vonatkozásában. Jelenleg csak Délkelet-Európában, az Egyesült Királyságban és Hollandiában adtak a válaszadók negatív kilátásra utaló értékeléseket. Eközben figyelemre méltó, hogy az új gépek jelenlegi kereskedői készletszintjét az Egyesült Királyság kivételével szinte az összes piacon átlag alattinak tekintik.

A 140 nagy agrárvállalat vezetőinek tájékoztatója alapján elkészített jelentés beszédes megállapítása az is, hogy az állandó alkalmazottak terén 11-4 százalék arányban több új munkavállalót terveznek, mint ahány státuszt leépítenek. Az ideiglenes foglalkoztatás terén mérhető ez az arány már kedvezőtlenebb: 22 százalék tervez leépítést, és 12 százalék státusznövelést.