fbpx

Új rothadást okozó gombafajt azonosítottak New York-ban

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 26.

New York-i almáskertekben végzett vizsgálatok után új gombakórokozót azonosítottak a Cornell Egyetem növénypatológusai. A betegség rothadásos megbetegedést okoz az almában. A kutatók egy másik gombafajra is rábukkantak vizsgálatuk során.

 

 

Srdjan Acimovic, a Hudson Valley Kutatólaboratórium vezető munkatársa elmondta: mindkét kórokozó a Colletotrichum nemhez tartozik, amely 189 gombafajt tartalmaz. Ezek pusztító rothadásos betegségeket okoznak számosféle gyümölcsökben, többek között banánban, eperben, citrusfélékben, avokádóban és almafajtákban.

A szakemberek szerint, ha a növényvédelmi beavatkozás nem történik meg időben, a „keserű rothadásból” származó veszteség New York-i államban elérheti akár a 25%-ot is. A biogazdaságok gyakorlatilag a termésük 100% -át elveszítik. A betegség betakarítás utáni tárolás során is károsítja a gyümölcsöt.

E sokféle fajta különféleképpen reagál a gombaölő szeres kezelésekre, ezért nagyon fontos, hogy pontosan meghatározzák, melyik fajta van jelen az ültetvényen.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának statisztikái szerint a gazdaságok 260 millió dollár veszteséget szenvedtek a különféle almabetegségekről.

Fotó/Forrás: Syngenta blog