fbpx

Étkezési paprika tápanyag-utánpótlása

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 21.

A paprika tápanyagigényes növény,tápanyag-utánpótlása terén azonban bizonyos ellentmondás tapasztalható. A paprika ugyanis egyrészt tápanyagokban gazdag talajt igényel, másrészt azonban rendkívül sóérzékeny. A műtrágyázás pedig a talaj sótartalmának emelkedésével jár együtt.

Ez az ellentmondás feloldható gyakori, de kis adagú műtrágyázással,amivel elérhető, hogy a talajoldatban a könnyen hasznosítható tápanyag készlet kiegyenlített legyen, ugyanakkor a sóérték a felső értékhatárt átmenetileg se haladja meg.

Ezzel szemben egyszeri, nagyadagú trágyázás esetén lényegesen nagyobb a tápanyagok kimosódásának és lekötődésének veszélye, így rosszabbul hasznosulnak.

A folyamatos tápanyag-utánpótlás azonban más szempontból is előnyös.

Alkalmas arra, hogy mindig a növény pillanatnyi igényének megfelelőtápanyag-összetételű tápoldattal lássuk el a növényeket.

 

 

Az egyes tápelemek különböző funkciókat látnak el, melyeket az alábbiakban foglalhatunk össze.

A nitrogénjelentősége elsősorban a vegetatív növekedésben van, de meghatározó a szerepe mind a termésmennyiség, mind a termésminőség vonatkozásában is.

Gyakorlati tapasztalatok szerint a palántázás utáni enyhe N-hiány előidézése előnyös, mert biztonságosabbá válik a termések kötődése.

A foszfor elsősorban a generatív fejlődésben és a gyökérképződésben játszik fontos szerepet, az energiaforgalom alapvető elemeként a növény egész fejlődésében meghatározó.

A kálium szerepefőként az életfolyamatok szabályozásában és a termés megfelelő minőségének kialakításában van.

A kalcium elsősorban a levélben felhalmozódó elem, de hiánya bogyó csúcsrothadását okozza.

A magnézium a zöld színtestek építőeleme.

A paprika a különböző tápelemeket természetesen eltérő mennyiségben veszi fel,a legtöbbet K-ból, utána N, P, Mg és Ca -ra van szüksége.

 

A paprika tápanyag ellátásának magyarországi tapasztalatai

Az étkezési paprika föld feletti részével kivont nitrogén, foszfor és kálium mennyisége hektáronként különböző termésszinteken:

 

Minimális termés 15 t/ha Átlagos termés 37 t/ha Maximális termés 80 t/ha
tápanyag kg/ha tápanyag kg/ha tápanyag kg/ha
N P2O5 K2O N P2O5 K2O N P2O5 K2O
41 16 60 99 33 130 134 50 196

 

Legfontosabb tudnivalók:

  • a szabadföldi paprika termés és vegetatív tömeg aránya 3:1-4:1 körül változik,ezt a tényt a tápanyagfelvétel tervezésekor figyelembe kell venni. A tenyészidőszak első felében biztosítani kell a jó nitrogén ellátást, mivel ez határozza meg a termés mennyiségét és koraiságát. Figyelemmel kell lenni továbbá a nitrogén és kálium arányára, amely optimális értéke: kiültetéskor 1:1,2, virágzáskor 1:2,majd termésnövekedés alatt 1:1,5.
  • A foszfor felvételének kritikus időszaka a kiültetés és a begyökeresedés idején van. A paprika kis tömegű gyökérzetet fejleszt, ezért nagyon igényes a talajlevegő és víz ellátottságára, valamint a talajoldat só koncentrációjára. Kis tömegű gyökérzete miatt igényli a folyamatos tápanyag ellátást. A gyökérnövekedést serkenthetjük magas foszfor tartalmú trágyákkal.
  • A kálium igény a tenyészidőszak kezdetén kisebb, majd a termésképzés, termésérés idején nagymértékben megemelkedik. Ezért a tenyészidőszakban egyenletesen emelkedő felvehető kálium-ellátottságot kell biztosítani a paprikának.
  • A paprika minden fajtípusa érzékeny a kalcium hiányra, ezért az első virágok megtermékenyülésétől gondoskodni kell a kalcium pótlásáról még abban az esetben is, ha kalcium-alaptrágyázást végeztünk a kiültetés előtt.
  • A mikroelem igény tekintetében a paprika esetén nehéz egyet kiemelni, mivel a paprika minden mikroelem hiányára rendkívül érzékeny.

A paprika alaptrágyázása szabadföldi termesztés esetén történhet szilárd trágyák kijuttatásával, illetve tápoldatozással.

 

Egyszerűsített trágyázási technológia szabadföldi paprikában

Az egyszerűsített technológiában az összes szükséges tápanyag közel felét juttatjuk ki alaptrágyaként.Alaptrágyázás közép kötött közepes tápanyag-ellátottságú talajon:

 

Termés 25-40 t/ha Szerves trágya t/ha Műtrágya kg/ha Megjegyzés
N P2O5 K2O
0,25 108 36 30 N-adagolás szükség szerint
30 20 45 100
60 15 50 85
30-60 30 30 45 alacsony P- és N-ellátottságnál

 

A műtrágyákat ősszel a szerves trágyákkal együtt szórjuk ki és dolgozzuk be a talajba.

Ügyeljünk a kalcium ellátottságra, alacsony kalcium tartalmú talajok esetén 500-600 kg meszet vagy gipszet szórjunk ki az alaptrágyázással egy időben.

  • Palántázás előtt a talajélet aktiválásacéljából célszerű biostimulátor anyagot tartalmazó készítményt kipermetezni.
  • Palántázáskor, illetve ültetéskor minden esetben használjunk magas vízoldható foszfor tartalmú szilárd vagy folyékony startertrágyát.
  • Fejtrágyázás

 

Szilárd kijuttatású technológiában (szabadföldi étkezési paprika)

 

Tenyészidőszak Műtrágya kg/ha Megjegyzés
N P2O5 K2O
Virágzás előtt kalcium-nitrát

200 kg/h

szerves trágyázás nélküli homokon

N 45 kg/ha + P2O5 15kg/ha

+ 15 kg K2O/ha

Termésnövekedés alatt 45 15 15
Szedés után, öntözés előtt 35 12 10 augusztus közepéig 2-3szor megismételve
22 7,5 30 szeptember végéig 1-2 alakalommal megismételve

 

Tápoldatos termesztés heti adagja(szabadföldi étkezési paprika)

 

Tenyészidőszak Műtrágya kg/ha Megjegyzés
N P2O5 K2O
Virágzás előtt kalcium-nitrát

50 kg/ha

egy alkalommal
Első virágok nyílása 8,5 4,5 14,5 két alkalommal
Termésnövekedés 1. kalcium-nitrát 60 kg/ha 3 alkalommal hetenként 1szer kijuttatva
14 5 10 4-5 hétig hetenként 2-3 részletben
Termésnövekedés 2. 8,5 5 15
kalcium-nitrát

25 kg/ha

Szedés alatt 10 3 6,5 3-4 hétig hetenként 2-3 részletben
kálium-nitrát

25 kg/ha

Augusztus vége, szeptember eleje kálium-nitrát

30 kg/ha

2-3 hétig hetenként 2 részletben
ammónium-nitrát 20 kg/ha

 

Levéltrágyázás, növényápolás

 

Az étkezési paprika lombtrágyázásának irányelvei

 

Paprika-féleség Kiültetés után Termés-kötődéstől Szedés alatt
Szabadföldi étkezési A mikroelemek hiányának megelőzése, kondicionálás Kalciumhiány megelőzése, lomberősítés Növekedés serkentése, N-hiány megelőzése, kötődésjavítás
Pritamin paprika A mikroelemek hiányának megelőzése, kondicionálás Kalciumhiány megelőzése, lomberősítés, mikroelem pótlás Érésgyorsítás, minőség és színeződés-javítás
Kápia A mikroelemek hiányának megelőzése, állomány kondicionálása Kalciumhiány megelőzése, lomberősítés Szín- és minőségjavítás, érésgyorsítás
Hajtatott étkezési paprika A mikroelemek hiányának megelőzése, kondicionálás Kalciumhiány megelőzése, lomberősítés Növekedés serkentése, N-hiány megelőzése, kötődésjavítás
Vegetatív típus A mikroelemek hiányának megelőzése, kondicionálás Kalciumhiány megelőzése, lomberősítés Növekedés serkentése, N-hiány megelőzése, kötődésjavítás
Generatív típus A mikroelemek hiányának megelőzése, kondicionálás Kalciumhiány megelőzése, lomberősítés Növekedés serkentése, N-hiány megelőzése, kötődésjavítás

 

A paprika termesztése eredményesen csak a megfelelő trágyázási technológia növényvédelem betartásával lehetséges.

A talajtrágyázáson túl lényeges termesztési elem a levéltrágyázás is.

 

 

Gyulai Balázs

Fejér Megyei Kormányhivatal

Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága

Károsító Diagnosztikai Osztály vezetője

dr. Sebestyén Endre

Plantaco Kft.