fbpx

Újabb ASP-fertőzött terület

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 04.

A NÉBIH hivatalosan is ASP-vel fertőzött területnek nyilvánította a főváros felét és a budai agglomerációt. Így már Dunántúl is érintett lett az afrikai sertéspestis járványban.


A NÉBIH frissítette Magyarország interaktív sertéspestis térképét, eszerint a hatóság Buda teljes területét, illetve Budapest agglomerációjának teljes dunántúli felét úgynevezett „szigorúan korlátozott területté” (SZKT) nyilvánította.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, azon belül a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen tömegesen hullottak el vaddisznók, 170-et is meghaladhatja a megtalált tetemek száma, adta hírül az MTI. Az állatok halálának oka minden valószínűség szerint sertéspestis.

Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta, hogy megkezdődött az állatok leölése Budakeszin, hiszen a betegség miatt ki kell üríteni a területet. Az biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen. Ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen összeköttetés Budakeszi és a fertőzött területek (Kelet-Magyarország) között, vagyis a betegség természetes terjedése kizárható.

A szakemberek most azt szeretnék elérni, hogy a vírus ne jusson ki a kertből, ezért azon kívül is keresik a tetemeket, és minden, a környéken kilőtt vaddisznót megvizsgálnak. A kisgazdálkodóknak ingyen biztosítanak fertőtlenítőszert.