fbpx

Újabb hatóanyagbetiltás

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 18.

Az Európai Bizottság a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok megújításának elutasításáról döntött. Ennek értelmében 2020. február 16-ig az Európai Unió minden tagállamában visszavonják a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil összes készítményét.

Az első klórpirifosz hatóanyagú növényvédő szert 1965-ben hozták forgalomba az Egyesült Államokban. Magyarországon a klórpirifosz a legszélesebb körben alkalmazott szerves foszforsav-észter, mely számos kultúrában alkalmazható állománypermetezésre, illetve talajfertőtlenítő szerként, s kontakt-, illetve gőzt fejlesztő hatóanyagként megbízható védelmet nyújt a talajlakó és a rejtett életmódú kártevők ellen.

Az EFSA 2019-ben nyilatkozatban erősítette meg, hogy a klórpirifosz emberi egészségre gyakorolt hatásai között vannak aggodalomra okot adó kritikus területek: nem zárható ki, hogy a klórpirifosz genotoxikus potenciállal rendelkezik. Egyes vizsgálatok során neurotoxicitási (DNT) hatásokat is megfigyeltek, valamint a szer hozzájárulhat a gyermeki idegrendszer rendellenes fejlődéséhez. Az Európai Bizottság javaslatot tett a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok visszavonására, amit a tagállamok elfogadtak.

A bizottság a forgalmazásra és felhasználásra adható türelmi idő lejáratát 2020. április 16. napjában állapította meg.