Újabb nagy lépés a génmegőrzésben

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot, jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

A tárca még 2017-ben kidolgozta a génmegőrzési stratégiát, amit tavaly elfogadott a kormány. A miniszter szerint a kezdeményezés célja az intézmények fejlesztése, a génbanki tevékenységet folytató szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek támogatása, illetve a Kárpát-medencében még fellelhető, ritka genetikai adottságú értékek felkutatása, valamint biztonságba helyezése.

A génmegőrzési stratégia megvalósítása idén megkezdődik. A feladatok fejlesztésére és a programok végrehajtására a kormány a következő 4 évben 12,3 milliárd forintot biztosít. Mindez óriási lehetőséget jelent, hogy újabb nagy lépést tegyünk előre a génmegőrzés területén. Ehhez azonban a jelenleginél hatékonyabb intézményrendszer is szükséges, adta hírül az AM Sajtóiroda.

Az agrártárca a Növény Diverzitás Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ összevonásával 2019. június 1-jei hatállyal megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot. Az új intézmény egységes szemlélettel, hatékonyabban szolgálja a génmegőrzés ügyét.

Tartalom közti banner a cikk végére
no