fbpx

Eddig 4 milliárd jutott innen a mezőgazdaságnak

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 22.

Újra nyílik az állattartó telepek járványvédelmi korszerűsítésének tárgyában a pályázat, a célzott terület a sertés- és baromfitartók – derül ki az agrártárca tájékoztatásából.

A mezőgazdasági tevékenységeket célzottan támogató kiírás 2021. április 26-ától lesz elérhető.

 

baromfi telep
Baromfi telep (Fotó: Barna Bence)

 

Az elmúlt időszak különböző járványai

A sertés- és a baromfitartók súlyos kihívásokkal találták magukat szemben az utóbbi években több területen jelentkező egészségügyi veszélyekkel.

Az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza megjelenése és terjedése felhívta a figyelmet arra, hogy az állattartó telepek állategészségügyi színvonalát emelni szükséges. A különböző járványos állatbetegségek kockázata innovatív, modern technológiák és eszközök alkalmazásával csökkenthető. Az ilyen jellegű – költséges – fejlesztések támogatását célozza meg most a mezőgazdaságban az illetékes minisztérium.

Különösen fontos a járványügyi szabályok betartása, a dolgozók védelme is, mivel már láthatunk példát arra, hogy az állatokat megbetegítő vírusok átlépik a fajok közti határt, és emberre is átterjedhetnek.

 

Az állattenyésztés fontos szegmense az agráriumnak

A Vidékfejlesztési Program keretében került meghirdetésre 2020 tavaszán – a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott, de fejlesztésekkel hatékonyabban védhető – állattartó telepek számára a „Baromfi és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című, VP2-4.1.1.7-20 kódszámú pályázat.

 

A járványvédelemhez kapcsolódó:

  • állattartó telepi épületek kialakítása;
  • épületek felújítása;
  • állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése volt támogatott.

 

állattartó telep
Van igény a fejlesztésre (Fotó: Barna Ferenc)

 

A támogatást magas számban igényelték a magyar mezőgazdaság érintett szereplői. Eredetileg 2 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a minisztérium a pályázatot, de közel 4 milliárd forint támogatást hagyott jóvá az irányító hatóság.

A felhívás részletei a kormány pályázati portálján érhetők el.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc