fbpx

Kondoroson a Mepet Kft. által épített Petkus szárítóval szárítják a termelők terményeit.

Írta: Szerkesztőség - 2011 január 24.

A 90-es évek évek elején az Egyesült Tsz felbomlása után több cég is megalakult Kondoroson. Így jött létre a Szárító Mezőgazdasági Szövetkezet, amely ma Szárító Zrt. néven végzi tevékenységét.

 

Kondoroson sok az egyéni gazdálkodó

 

„Velük az eltelt évek alatt nagyon jó kapcsolat alakult ki. Ennek következtében szépen fejlődött vállalkozásunk. Tárolóink szinte mindig tele vannak terménnyel, folyamatosan felvásárolunk és értékesítünk” -, mondja Kozsuch Kornél a Szárító Zrt. igazgatóságának elnöke.

 

Az értékesítés sem okoz gondot,hiszen régi megbízható vevőink vannak

 

Igyekszünk mindig a legjobb áron értékesíteni a felvásárolt árut. Ha az idei árakat nézzük, akkor elég hektikus mozgást tapasztalhattunk. Hol lent voltak az árak, hol meg fent.

A mostanra kialakult árak viszonylag tűrhetőek. A kukorica jegyzési ára a tőzsdén, most amikor beszélgetünk, 48 ezer és 50 ezer forint között mozog. Ez nem rossz.

Kozsuch Kornél elmondta még, hogy nem csak szárítással foglakozik a cég, hanem termeléssel is. A 600 hektáros területen kukoricát, napraforgót, repcét, búzát és vetőmagot is termesztenek. Ez nagyon jól kiegészíti az alaptevékenységüket.

Az UMVP programon belül pályázhattak a magyar gazdák szárítók korszerűsítésére és újak építésére is. Kapóra jött ez a kondorosi cégnek is, hiszen a régi szárító üzemben tartása már nem volt gazdaságos.

 

A régi szárítónk egy Bábolna típusú szárító volt, ami már nem igazán felelt meg a mai kor elvárásainak

 

„Sok energiát fogyasztott, nem felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak és még sorolhatnánk tovább. Több szárítót is megnéztünk az országban és végül is úgy döntöttünk, hogy Petkus szárítót fogunk építeni” – mondja a szárító vezetője Nagy Zoltán.

2009 novemberében kezdtük el a régit lebontani. Az új Petkus szárító 2010 májusára már el is készült, így a búzát már ezen lehetett tisztítani. Szárítani szerencsére nem kellett.

A kukoricát viszont igen. Az időjárás miatt későn érett be a termés és viszonylag magas víztartalommal került be az áru, így rendesen kipróbálhattuk a Petkust működés közben.

Örömmel mondhatom, hogy nagyon jól vizsgázott a szárító. Kiváló minőséget produkál. Megfelel minden környezetvédelmi előírásnak, és ami talán a legfontosabb, hogy lényegesen csökkent az energia felhasználásunk.

Még ugyan nincsenek végleges adataink, de úgy tűnik, hogy fele lesz az energia felhasználásunk, mint korábban.

Nagy Zoltán elmondta még, hogy azidén is sok helyi és környékbeli gazdálkodó hozta hozzájuk a termény szárítani,eladni vagy éppen bér tárolni.

Ez utóbbi szolgáltatásuk igen népszerű, hiszen a bér tárolt terményt a gazdák akkor viszik haza, vagy adják el, amikor nekik a legjobb. Kondorosról évente 250-300 gazdát, a környékről további 200-300 gazdát integrálnak évente.