fbpx

A klímaváltozásra egyik válasz az agrárerdészet lehet

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 25.

A magyar környezetpolitika kiemelt célja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázat-megelőzés és kezelés előmozdítása, a biológiai sokféleség megőrzése, valamint az agrár-környezetvédelem megerősítése, hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Kaposváron megrendezett Agrárutak konferencián. Hazánk vidékfejlesztési programja több intézkedéssel kapcsolódik az okozott károk helyreállításához, megelőzéséhez, illetve a környezetünk védeleméhez. Az erdőterületek növelése például a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a szél és vízerózió elleni védekezés, valamint a faanyag, mint megújuló energiaforrás iránti növekvő igény kielégítése érdekében elengedhetetlen. A Vidékfejlesztési Programban e célra közel 40 milliárd forint áll rendelkezésre a jelenleg is nyitott erdősítési pályázat keretében. Az intézkedésnek köszönhetően mintegy 4800 hektár erdőtelepítés támogatásáról már döntés született.

csirke

A klímavédelem és klímaváltozás szempontjából Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója rendkívül fontosnak nevezte az agrárerdészetet. Hazánkban 600-900 ezer hektár kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági terület található, ahol ökológiailag és gazdaságilag fenntartható módon nem alkalmazhatók a hagyományos technológiák. Ezeken a területeken hozhat megoldást az agrárerdészet.

A szakemberek keresik a megoldásokat a klímaváltozásra, és találnak is, mondta Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem rektor helyettese. Ahhoz viszont, hogy azok a mindennapi életben is megjelenjenek, fontos az információk átadása és megosztása.