fbpx

Hogy ne a kertben lakjon jól a vaddisznó

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 20.

Az eredményes vadgazdálkodás az élőhelyet jelentő természet és a vadállomány egyensúlyának fenntartását jelenti. Megjött a téli hideg: a fagyos földön, a vegetáció leállásával a vadon élő állatok táplálkozási lehetőségei erősen korlátozottak. Ilyenkor fontos a téli táplálék-kiegészítés.

2021. eddigi enyhe időjárásának hatására az idei vadetetés csak most kezdődik, az erre vonatkozó bejelentést Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára tette meg a hónap közepén.

 

vadetetés

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kukoricát visz Bugyi határában a helyi vadásztársaság egyik vadetetőjébe (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A vadak sokféle élelmet találnak a határban, de nem biztosított egész télre az ellátásuk

A vadgazdálkodók, a vadászatra jogosultak sokat tesznek azért, hogy a vadállomány átvészelje a tavaszig még előttünk álló hideg napokat, hónapokat.

A vadállomány etetése tájegységenként változó, mivel Magyarország mezőgazdasági kultúrája nagyon változatos, és a vadak sokféle élelmet megtalálnak a határban. Ahol kedvezőtlenebbek a mezőgazdasági körülmények, ott sokkal nagyobb a vadetetés jelentősége.

 

Magyarországon 52 vadgazdálkodási tájegység található

Ezek mindegyike élén egy tájegységi fővadász áll, ők szervezetileg az Agrárminisztériumhoz tartoznak. Feladatkörük egyik eleme: a vadgazdálkodás során biztosítani az egyensúlyt az állatvilág és a növényvilág között a saját területükön, így ellenőrzik a vadetetést is.

 

téli élőhely

Itt a tél és a hideg, indul a vadetetés (Fotó: MTI/ Varga György)

 

Az emberi beavatkozása miatt, a termőterületek növelésének – a vadállomány élőhelyének kárára – hatására, valamint a növényvédelem következményeként a vadak egyre kevesebb élelmet találnak a téli időszakban. Ezért is fontos, hogy a téli vadetetéssel próbáljunk egyensúlyt teremteni, és ne kelljen az állatoknak lakott települések peremén táplálékot keresni.

Forrás: MTI