fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka – Unyi Mária

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 18.

Gyümölcstermesztés kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának egyik jelöltje Unyi Mária

 

Unyi Mária

 

Csakracsokoládék és szörpcsodák egy borvidékről: Unyi Mária hét évvel ezelőtt váltotta munkára korábbi hobbiját, így lett a természetgyógyászattal, ringatóterápiával foglalkozó hobbikertészből mára a Decsi Finomságok háziasszonya.

A Szekszárdi borvidék egyik frekventált termőterületén, a Decsi hegyen élő család öt hektáron gazdálkodik, és bár a tanya megvételekor értékmentésnek szánták a sok öreg gyümölcsfa és szőlő helyrehozatalát, ma már új életcél és hivatás van kibontakozóban. Adva volt az alapanyag, de hamar bővítették a gyümölcsválasztékot, négy fajtából álló egyhektáros málnaültetvény, 17000 tő eper, 850 tő rózsa várja a feldolgozást, de a 200 töves levendulásuk is hamarosan 800 tővel bővül. A természet adta egyéb lehetőségeket is kihasználják, fenyőrügyet és bodzát gyűjtenek, de birtokukon is a természetközeliségre törekednek, idén elkezdték az ökogazdálkodásra való átállást.

 

Unyi Mária
Unyi Mária

 

Pár éve Mária a szörpök és fűszerezett gyümölcsszószok mellett a csokoládékészítés fortélyát is elsajátította, és hogy korábbi hivatása se merüljön feledésbe, a jógagyakorlatokat kiegészítő, női energiákat felszabadító csakracsokoládékkal jelent meg a piacon.

A környékbeli borászokkal, szarvasgomba- és gyógygombatermelővel együttműködve falusi vendéglátásba fog hamarosan a család, amihez a lakásétterem és a nyitott konyha előkészületei már meg is kezdődtek.